Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια θλιβερή επέτειος

Πριν 103 χρόνια σαν σήμερα - στις 10 Δεκέμβρη 1893 - ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης είχε κηρύξει την Ελλάδα σε πτώχευση. Από το βήμα της ελληνικής Βουλής, είχε πει την ιστορική φράση "κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Η κήρυξη της Ελλάδας σε πτώχευση αποτελεί μια θλιβερή επέτειο. Κι όμως, 100 χρόνια μετά το θάνατο του Χ. Τρικούπη και 103 χρόνια μετά τη μέρα που ο ίδιος δήλωσε το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", πολλά πράγματα είναι - σε διαφορετικές συνθήκες - σχεδόν ίδια.

Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το σημείωσε και η εφημερίδα τα "ΝΕΑ", η οποία σε ειδικό αφιέρωμά της, με τίτλο "ο πρώτος εκσυγχρονιστής" με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη, σημείωνε στις 15/11/1996:

"Οι άξονες της πολιτικής του Χαρίλαου Τρικούπη ("εκσυγχρονισμός στην οικονομία και δομές του κράτους", "ευρωπαϊκή στροφή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με ένα δυναμικό "παρών" στα Βαλκάνια" και "καθορισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων", παραμένουν 100 χρόνια από το θάνατό του, το αναζητούμενο στίγμα και από την Ελλάδα του 21ου αιώνα".

Πάντως, το τέλος που επιφύλαξε η ιστορία στον "εκσυγχρονιστή" πολιτικό Χαρίλαο Τρικούπη ήταν θλιβερό. Η "εκσυγχρονιστική" του πολιτική και ο έντονος "φιλοευρωπαϊσμός" του δεν έλυσαν, αλλά όξυναν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, ενάμιση περίπου χρόνο μετά το "επτωχεύσαμεν", στις εκλογές που έγιναν στις 16 Απρίλη 1895, όχι μόνο δεν κέρδισε το κόμμα του, αλλά και ο ίδιος δεν εκλέχτηκε ούτε καν ...βουλευτής.

Λέτε, να έχει ο καιρός γυρίσματα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ