Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Αυξάνονται οι "εξαφανίσεις" πολιτών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Συνεχή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των "εξαφανισθέντων" ανθρώπων που εκφράζουν αντίθετες πολιτικές απόψεις με αυτές της επίσημης Τουρκίας, καταγγέλλει το τουρκικό "Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων". Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το 1992 εξαφανίστηκαν 8 άνθρωποι, το 1993 12, και το 1994 49. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών, πολλοί από αυτούς "απήχθησαν από ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών".

Επίσημα στοιχεία για το 1995 δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός είναι ανάλογος με αυτόν του προηγούμενου έτους.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αγκυρα δηλώνει ότι "οι "εξαφανίσεις" (αντιφρονούντων) συνεχίζονται και το μόνο νέο στοιχείο είναι η ανακάλυψη περισσοτέρων πτωμάτων".

Σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιος πολίτης μπορεί να κρατηθεί από τις αρχές ασφαλείας χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. Δικηγόροι υποστηρίζουν ότι επί μέρες τούς απαγορεύεται να πλησιάσουν τους πελάτες τους, αν αυτοί κρατούνται για πολιτικά εγκλήματα - και δη για υποστήριξη των κουρδικών διεκδικήσεων. Οι κρατήσεις αυτές δεν αναφέρονται, ούτε αναγράφονται σε οποιοδήποτε αρχείο.

Από το 1991, στα θύματα των "εξαφανίσεων" περιλαμβάνονται 105 στελέχη του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας (Χαντέπ), τουλάχιστον 11 δημοσιογράφοι φιλοκουρδικών εφημερίδων, 11 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και τουλάχιστον πέντε δικηγόροι.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης απορρίπτει τις κατηγορίες, αντιτείνοντας ότι η τουρκική αστυνομία "δε λειτουργεί έτσι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ