Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ
30 νεκροί και 100 τραυματίες από συγκρούσεις στασιαστών

ΚΟΝΑΚΡΙ. -

Με πυροβόλα όπλα και κανόνια πολιόρκησαν το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες της Γουινέας το προεδρικό μέγαρο της χώρας τους, ζητώντας άμεσα την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας από την κυβέρνηση του "Προέδρου", Λανσάνα Κόντε. Από τις συγκρούσεις, που ξέσπασαν ανάμεσα σε στασιαστές και την προεδρική φρουρά, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά 100 άλλα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο γαλλικός ραδιοσταθμός "Φρανς Ιντερνασιονάλ", οι 2.000 στασιαστές προκάλεσαν τα επεισόδια θεωρώντας τον υπουργό Αμυνας κύριο υπεύθυνο για τη μη προώθηση των προαγωγών και τη μη καταβολή των, ούτως ή άλλως, ισχνών μισθών τους. Τα επεισόδια πήραν τέλος μετά από την υπόσχεση του "Προέδρου" ότι θα τους καταβληθούν μισθοί μέσα στις επόμενες μέρες και οικονομικές αυξήσεις, το αργότερο, μέχρι τον Μάρτη.

Η ανταρσία στους κόλπους του στρατού της Γουινέας είναι η τρίτη που εκδηλώνεται σε δυτικοαφρικανική μουσουλμανική χώρα μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. Οι 7.400.000 κάτοικοι της Γουινέας (πρώην γαλλική αποικία) θεωρούνται από τους φτωχότερους του πλανήτη με μέσο όρο ζωής τα 44 χρόνια. Ο "Πρόεδρος" Λανσάνα Κόντε έχει καταλάβει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα από το 1984. Το 1993 "ανανέωσε" τη θητεία του, στήνοντας κάλπες κατ' επίφαση δημοκρατικών εκλογών, οι οποίες στιγματίστηκαν από φαινόμενα μαζικής νοθείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ