Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Εκβιάζει με απολύσεις ο εργοδότης

Σε υποχρεωτική άδεια από την αρχή του χρόνου οι εργαζόμενοι

Την απόλυση 300 εργαζομένων από τους 486 που απασχολεί προανάγγειλε ο Χ. Μανιατάκης, ιδιοκτήτης του εργοστασίου ιματισμού Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων, στην Καλαμάτα,στην προσπάθειά του να εκβιάσει την προνομιακή του μεταχείριση από τις πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες οφείλει περίπου 4 - 5 δισ. δραχμές. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια από την αρχή του χρόνου!

"Σοβαρό πρόβλημα διάρθρωσης του κόστους" επικαλείται - σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμά του - ο Χ. Μανιατάκης, για να ανακοινώσει πως ανάμεσα στα εναλλακτικά σενάρια της δραστικής μείωσης του προσωπικού ή του κλεισίματος, επιλέγει το πρώτο, δηλαδή 300 απολύσεις. Δε σταματά όμως εδώ, αλλά ζητά "τη συνδρομή της πολιτείας μέσω της επιδότησης του κόστους των θέσεων εργασίας και τη μέσω νομοθετικής ρύθμισης μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου". Και συνεχίζει τις θρασύτατες απαιτήσεις του, λέγοντας πως "η βελτίωση της διάρθρωσης του κόστους αντιμετωπίζεται, όταν μέρος του κόστους αναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους"!

Προς τεκμηρίωση των αξιώσεών του, επικαλείται σχετική μελέτη της Bank of America, που έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί τις επόμενες μέρες στις πιστώτριες τράπεζες. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου ετοίμου ενδύματος της χώρας, με πωλήσεις μόνο το '95 ύψους 6,651 δισ. δρχ., απ' τα οποία 2,465 δισ. δραχμές προέρχονται από εξαγωγές. Παρ' όλα αυτά, ο εργοδότης εκβιάζοντας προκειμένου να πετύχει δανειοδότηση 1,2 δισ. δραχμών με ευνοϊκούς όρους, έκλεισε το εργοστάσιο θέτοντας τους εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, την 1η Φλεβάρη θα επαναλειτουργούσε, όμως αντί γι' αυτό, τους εργαζόμενους περίμενε το "ενημερωτικό σημείωμα" των απολύσεων.

Οπως θα πει ο Γ. Χιώτης,μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας "τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει τόσο ο ίδιος ο εργοδότης, όσο και η κυβέρνηση που με την πολιτική που εφαρμόζει ουσιαστικά τροφοδοτεί την ασυδοσία των βιομηχάνων. Παρά τις εκκλήσεις της ΕΣΑΚ, τόσο η διοίκηση του σωματείου, όσο και του Εργατικού Κέντρου αδυνατούν να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποφασίζουν απλώς να ενημερωθούν, παίρνοντας το τελικό πόρισμα της τράπεζας. Εμείς επιμένουμε πως η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι να κινηθούν αγωνιστικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ