Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "φως" του Κρεμονίνι

Σ' έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους παραστατικούς ζωγράφους, είναι αφιερωμένο το βιβλίο των εκδόσεων "Πατάκη",που παρουσιάστηκε χτες στην Εθνική Πινακοθήκη. Πρόκειται για το ζωγράφο Λεονάρντο Κρεμονίνι,ο οποίος "δανείζει" τ' όνομά του και στο βιβλίο. Ο Κρεμονίνι γεννήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας το 1925, αλλά από το 1951 ζει στο Παρίσι. Το εργαστήριό του προσελκύει πολλούς σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος, "Οι παρενθέσεις του βλέμματος",είναι γραμμένο από τον ίδιο τον ζωγράφο και τον θεωρητικό Μαρκ Λε Μπο.Ουσιαστικά, πρόκειται για "διάλογο" μεταξύ των δύο, πλαισιωμένο με 28 ασπρόμαυρες φωτογραφίες έργων του Κρεμονίνι.

Στο δεύτερο μέρος γράφουν οι Ουμπέρτο Εκο, Ιτάλο Καλβίνο, Αλμπέρτο Μοράβια, Γιώργος Μανιώτης, Ζακ Μπρος για την εικόνα και την ύλη της ζωγραφικής του Κρεμονίνι, η οποία παρουσιάζεται στο τρίτο μέρος με έργα της περιόδου 1957 - 1960.

Για τον ζωγράφο μίλησε η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "το έργο του είναι ανθρωποκεντρικό και βιωματικό. Εχει, όμως, πλευρές που τις καταλαβαίνουν καλύτερα οι μεσογειακοί σχολιαστές, γιατί εκεί βρίσκουμε τα μικρά δράματα ή καλύτερα καταστάσεις της καθημερινότητας. Το σκηνικό πλαίσιο αυτών των καταστάσεων είναι εσωτερικό, αστικό, μοντέρνο, πάντα καλοκαιρινό, που φαίνεται από τις ορθάνοιχτες πόρτες για να κυκλοφορεί ο αέρας και το φως".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ