Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ και πραγματικότητα

Το ντοκιμαντέρ,είδος που ταυτίζεται με την ίδια τη γέννηση του κινηματογράφου, περνά σήμερα την πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή της ιστορίας του. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που είχε με το κοινό όλο και λιγοστεύουν και οι ελάχιστοι ντοκιμαντερίστες δημιουργοί οδηγούνται, μαζί με το έργο τους, στο περιθώριο της πολιτιστικής δημιουργίας. Η αξία του, πέραν της καλλιτεχνικής, είναι ότι το είδος αυτό αποτελεί το μοναδικό "εν ζωή" μάρτυρα της σύγχρονης ιστορίας. Πρόσωπα και γεγονότα, που σκεπάστηκαν από τη σκόνη του χρόνου, έρχονται μέσα από την ντοκιμαντερίστικη γραφή να μας υπενθυμίσουν ή καλύτερα να επιβεβαιώσουν τη θέση τους και τη σημασία τους στην ιστορία.

Στη χώρα μας πραγματοποιείται για συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Κινηματογράφος και πραγματικότητα".Ο μοναδικός θεσμός που στηρίζει τη συνέχεια του ντοκιμαντέρ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ(διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία) ξεκινά την προσεχή Δευτέρα (19/2) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας (Σίνα 31) και θα ολοκληρωθεί στις 24 του Φλεβάρη.

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα προβληθούν άγνωστα και γνωστά ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη (22 ταινίες) και της Ανιές Βαρντά (12 ταινίες), καθώς και έργα σύγχρονων Ελλήνων ντοκιμαντεριστών. (Το πρόγραμμα των ταινιών μπορείτε να πληροφορηθείτε στο τηλ. 3624.301).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ