Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασεβεί στους νόμους η πολιτεία

Κλέβουν τα δικαιώματα των ηθοποιών οι μεγαλοκαναλάρχες και παραγωγοί

Η κατάσταση στο οπτικοακουστικό τοπίο παραμένει, όχι απλά σκοτεινή, αλλά παράνομη.Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η μη εφαρμογή, επί τρία χρόνια, του νόμου 2121/93;Ενός νόμου, που δεν αποτελεί ένα αυτοφυές νομικό καθεστώς της χώρας μας, αλλά και υποχρέωση εναρμόνισης της νομοθεσίας μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τρία χρόνια μετά την ψήφιση, λοιπόν, του νόμου περί Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων,και οι ηθοποιοί εξακολουθούν να μην εισπράττουν ούτε μια δραχμή από τα δικαιώματά τους, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί τουλάχιστον απαθής, παριστάνοντας την ανίκανη να παρέμβει, όπως έχει υποχρέωση, για να λειτουργήσουν οι νόμοι της πολιτείας.Απλούστατα, δεν παρεμβαίνει, για "να μη χαλάσει το κέφι" των μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοπαραγωγών οπτικοακουστικών "προϊόντων".

"Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο" - επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών "Διόνυσος ΣΥΝΠΕ", Ρήγας Αξελός - "πέρα από τις ευχές για την καταβολή των συγγενικών δικαιωμάτων, αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά. Τα κανάλια συνεχίζουν να ακολουθούν το γνώριμο τρόπο κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις".

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ηθοποιοί δικαιούχοι των συγγενικών δικαιωμάτων, βρίσκονται μπροστά σε ένα άλλο πρόβλημα: Οι παραγωγοί των παλαιών κινηματογραφικών ταινιών δεν έχουν δημιουργήσει εισπρακτικό φορέα και με διάφορες προφάσεις καθυστερούν. "Οχυρωμένοι πίσω από το ενοίκιο που εισπράττουν από τα κανάλια για τις ταινίες τους" - είπε ο πρόεδρος του "Διόνυσου", Κώστας Βουτσάς - "θεωρούν ότι η καταβολή συγγενικού δικαιώματος θα αποτελέσει λόγο μείωσης του ενοικίου και κατά συνέπεια μείωση των τεράστιων εσόδων τους. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η μόνη διέξοδος είναι η δικαστική οδός".

Ετσι, ο "Διόνυσος" και ενδεικτικά πενήντα ηθοποιοί και κληρονόμοι ηθοποιών καταφεύγουν, αύριο, στο δικαστήριο, με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον, σε πρώτη φάση, των παραγωγών, ζητώντας "κοινωνία δικαιώματος" για τις παλιές ελληνικές ταινίες.Μια "κοινωνία δικαιώματος", που θα επιτρέψει στον οργανισμό να διαπραγματευτεί την αμοιβή των ηθοποιών και να την κατανείμει εξ ημισείας, όπως ορίζει ο νόμος. Σε δεύτερη φάση, πάντως, μέσα στο Φλεβάρη, έχει καταθέσει αγωγές εναντίον των καναλιών, αρχίζοντας από τα κανάλια STAR, SKY και NEW,που δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενώ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με ΑΝΤΕΝΝΑ και MEGA,που υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται μαζί τους, "σε κλίμα εξαιρετικά εγκάρδιο και ουσιαστικά ατελέσφορο" - όπως λένε τα μέλη του ΔΣ του "Διόνυσου".

Ποιος, όμως, κερδίζει χρόνο, από αυτές τις "υποτιθέμενες" εγκάρδιες συζητήσεις; Ο χρόνος περνάει και είναι γνωστό ότι οι συντάκτες του νόμου σκόπιμα φρόντισαν, ώστε η διάρκεια του συγγενικού δικαιώματος και των εξουσιών που απορρέουν από αυτό, να είναι περιορισμένη.Παράλληλα, ο "Διόνυσος" ετοιμάζει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να ενημερωθούν και τα Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,αλλά και οι Διεθνείς Οργανισμοί για την ασυδοσία που επικρατεί και τη βλάβη που υφίστανται οι Ελληνες δημιουργοί.

Και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις παλιές ταινίες. Οσο η ίδια η πολιτεία δεν παρεμβαίνει ενεργητικά για να ισχύσει ο νόμος, όλοι οι χρήστες της κάθε μορφής καλλιτεχνικής εργασίας των ηθοποιών, εντός και εκτός Ελλάδας (σε κανάλια, ραδιόφωνο, αίθουσες, δισκογραφία, βιντεοκασέτες, κασέτες κλπ.) θα παραβιάζουν "νόμιμα" το νόμο και θα βάζουν στην τσέπη τα συγγενικά δικαιώματα. Τέλος, ο Κώστας Βουτσάς επισήμανε πως καμιά ιδιωτική συμφωνία μεταξύ ηθοποιού και παραγωγού ή καναλιού δεν είναι υπεράνω του νόμου και πάντα η υπεράσπιση του δικαιώματός του, με βάση και μόνο το νόμο, έχει αναδρομική ισχύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ