Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική "Φημονόη"

Η Φημονόη αναφέρεται ως η πρώτη Πυθία, η οποία είχε την ικανότητα να ερμηνεύει τη σημασία των φωνών. Το όνομά της δανείστηκε ο συνθέτης Γιώργος Μηνάς,"βαφτίζοντας" "Φημονόη" ένα έργο του. Η σύνθεση αυτή θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση από το "Μέλος Μπρας",ένα από τα σημαντικότερα (και σίγουρα λιγοστά) συγκροτήματα χάλκινων πνευστών στη χώρα μας, τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη (8.30μμ), στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελωδικό υλικό του έργου βασίζεται στο δελφικό ύμνο του Απόλλωνα. "Το σύνολο των πέντε μουσικών, όπως ο ίδιος ο συνθέτης λέει, που παίζουν τα χάλκινα όργανα λειτουργεί σαν ομάδα που ανασταίνει, μεταπλάθει και εκφράζει με σύγχρονο τρόπο τον αρχαίο ύμνο. Το πρώτο μέρος του έργου είναι μια μουσική "θυσία" στο θεό του φωτός, εκφράζει το σεβασμό προς την αρχαία ελληνική κουλτούρα. Το δεύτερο μέρος είναι ένας μουσικός "χρησμός". Προς το τέλος του οι μουσικοί παράγουν με τη φωνή τους ένα βυζαντινό τμηματικό ισοκράτημα".

Δίνοντας μια πρώτη γεύση του έργου, ο Γ. Μηνάς λέει ότι "στα δύο μέρη του γίνεται χρήση κρουστών οργάνων. Ο επιβλητικός ήχος των χάλκινων πνευστών και οι υπόλοιποι ήχοι που ακούγονται σποραδικά, συνθέτουν μια σύγχρονη μουσική ιδέα, η οποία προσπαθεί να έρθει σε νοερή επαφή με την Πυθία Φημονόη και με τον απροσδιόριστο αρχαιοελληνικό ήχο και να αναμειχτεί με αυτόν, συνθέτοντας μια σύγχρονη μουσική άποψη".

Στην ίδια συναυλία το "Μέλος Μπρας", που αποτελείται από τους Σωκράτη Ανθη (τρομπέτα), Παναγιώτη Καίσαρη (τρομπέτα), Αντώνη Λαγό (κόρνο), Κωνσταντίνο Αυγερινό (τρομπόνι) και Νίκο Ζερβόπουλο (τούμπα), θα παρουσιάσει, επίσης, έργα των Μιχάλη Αδάμη, Μπάμπη Κανά, Σάββα Ζάννα, Παράσχου Μανιάτη, Μηνά Αλεξιάδη και Νίκου Ξανθούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ