Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
"Ζυμώνεται" η προοπτική διαλόγου

Ασφυκτικές πιέσεις από εταίρους και συμμάχους δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθει σε διάλογο για κυριαρχικά μας δικαιώματα με την Τουρκία, ενώ η ίδια φέρεται να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο

Φρένο στην πορεία που οδηγεί ολοταχώς σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, επιχειρεί να βάλει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου να προσέλθει σε μια συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στις πιέσεις αυτές εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης πρωτοστατούν οι ισχυροί σύμμαχοι και εταίροι της χώρας, των οποίων τα συμφέροντα εκφράζονται καλύτερα μέσα από την ισχυροποίηση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και για το λόγο αυτό ανέχονται - αν δεν υποθάλπουν - τον επεκτατισμό της Αγκυρας εις βάρος της Ελλάδας.

Οπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο και η Βόννη στο παρασκήνιο προωθούν την ιδέα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου για τα θέματα που εγείρει η Αγκυρα στο Αιγαίο. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως η περίοδος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι μακράς διάρκειας αυτή τη φορά και δεν αποκλείουν την επανάληψη μιας τουρκικής πρόκλησης ανάλογη με αυτήν της Ιμια στο προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε χτεσινή του συνέντευξη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "απορρίπτει οποιονδήποτε διάλογο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θεωρούμε, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι τα δικαιώματά μας είναι δεδομένα".

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος απάντησε με διπλωματική κομψότητα στον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σε προχτεσινές του δηλώσεις είχε υποστηρίξει πως αφού η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προσφύγει στη Χάγη, ας συνομιλήσει διμερώς με την Τουρκία: "Εγώ, είπε, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω την αποτελεσματικότητα και τη συνοχή της αμερικανικής διπλωματίας. Διάβασα τη δήλωση του κ. Μπερνς, δεν αντιλαμβάνομαι ότι απορρίπτει ή αποδοκιμάζει μια πρωτοβουλία η οποία ποτέ δεν υπήρξε. Γιατί εμείς, υποστήριξε ο υπουργός, ουδέποτε ζητήσαμε να προσφύγουμε στη Χάγη".

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε, πάντως, να υπερτονίσει τα όποια θετικά στοιχεία των αμερικανικών δηλώσεων. "Παραμένει, είπε, ανοιχτό το γεγονός ότι στον αμερικανικό προβληματισμό για το θέμα - πέραν του διμερούς (ελληνοτουρκικού διαλόγου) τον οποίον παγίως επιδίωκαν και τον οποίον παγίως απορρίπτουμε - προστέθηκε και η ιδέα της συζήτησης για τη διένεξη εντός νομικών πλαισίων, δηλαδή με αναφορά στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις".

Για την επιβράδυνση των εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος της στην ΕΕ, όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες διπλωματικές προσπάθειες. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει τη διαδικασία για να "μπλοκάρει", όπου είναι δυνατό, την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αγκυρα και έχει ζητήσει την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένο για τις 25 του Μάρτη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μια καλύτερη τοποθέτηση επί του θέματος από το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και κυρίως τη Βόννη, όπου θα βρεθεί την ερχόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, η σημαντικότερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 9 του Απρίλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ