Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Λιτότητα μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και προανάγγειλε νέες περικοπές των δαπανών του κράτους. Νέος εμπαιγμός των συνταξιούχων και των ανέργων

Μήνυμα - δέσμευση προς την οικονομική ολιγαρχία ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση στο θέμα της πλήρους αποδόμησης του "κράτους πρόνοιας" και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, έστειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Σε συνέντευξη Τύπου στους οικονομικούς συντάκτες, ο υπουργός θεώρησε αναγκαίο να τονίσει την αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, δεδομένου ότι - όπως είπε - τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, είναι αντίθετοι με την ιδεολογία του πολιτικού κόστους...

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε ο Γ. Παπαντωνίου με τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου,όπου - μεταξύ άλλων - συζητήθηκε το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα του 1996, το περιεχόμενου του οποίου θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη, είναι η συνέχιση του εμπαιγμού των συνταξιούχων και των ανέργων. Για τους μεν πρώτους, ο υπουργός παρέπεμψε σε εισήγηση... που θα σύνταξει το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια θα αποσταλεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, χωρίς να προβεί σε καμία απολύτως δέσμευση. Για δε τους άνεργους επισήμανε ότι υπάρχει ήδη απόφαση - αυτή της επιδότησης των εργοδοτών - την οποία υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας...

Δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης Σημίτη στον οικονομικό τομέα, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι "κύριος άξονας της δημοσιονομικής πολιτικής τον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών".Επικαλέστηκε μάλιστα και δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι ο στόχος αυτός αποτελεί βασικό άξονα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ο οποίος μέσω των εκθέσεων που συντάσσει κατά καιρούς για την ελληνική οικονομία, δεν ξεχνά να επισημάνει την κυβερνητική ολιγωρία στον τομέα αυτό.

Εξειδικεύοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, η οποία πρόκειται να συντάξει σχετικό πόρισμα τους προσεχείς δύο μήνες, για τους τομείς στους οποίους θα γίνουν περικοπές δαπανών.Οπως μάλιστα ανέφερε, η επιτροπή θα εστιάσει την προσοχή της στον περιορισμό της "σπατάλης" σε διάφορους τομείς του δημοσίου, όπως έγινε και στον τομέα του φαρμάκου.

Σε άλλα σημεία ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε:

  • Προανήγγειλε ότι η συναλλαγματική πολιτική του 1996 θα έχει αντιπληθωριστική κατεύθυνση, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της "σκληρής" δραχμής, δηλαδή της βραδείας διολίσθησης του εθνικού νομίσματος, ως προς τα ισχυρά ξένα νομίσματα.
  • Διατύπωσε την άποψη ότι το 1996 θα εκτελεστεί κανονικά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, άνοδος του ΑΕΠ και των επενδύσεων.
  • Απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη των επιτοκίων (του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα), αλλά ανέφερε ότι η μείωσή τους θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού,για τον οποίο δήλωσε ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να περιοριστεί στο 5% στο τέλος του χρόνου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ