Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετ' εμποδίων ο σχηματισμός κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Κατάπιαν την κάμηλο, αλλά διυλίζουν τον κώνωπα: Μεσούτ Γιλμάζ και Νετσμεντίν Ερμπακάν έχουν καταλήξει μεν, κατ' αρχάς στο σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας, αλλά οι πολλαπλές πρακτικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά στην υλοποίηση της απόφασής τους την καθυστερούν σημαντικά.

Ετσι, δεν επήλθε ούτε χτες πλήρης συμφωνία - δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα το οποίο τη "φρενάρει" είναι η εναλλασσόμενη πρωθυπουργία και το ποιος θα αναλάβει πρώτος, παρόλο που χτες φάνηκε να οριστικοποιείται το ότι θα πρωθυπουργεύσει πρώτος ο Γιλμάζ - ενώ συμφωνήθηκε η ίδρυση μιας μεικτής επιτροπής, στην οποία θα ανατεθεί, πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, η κατανομή των υπουργείων μεταξύ των δύο κομμάτων, της Μητέρας Πατρίδας και της Ευημερίας (Ρεφάχ).

"Φτάσαμε σε ένα σημαντικό επίπεδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα, δεν απομένουν παρά μερικές διαφορές ήσσονος σημασίας", είπε ο Γιλμάζ, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ηγέτη του Ρεφάχ.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, δεν ξέφυγαν από τα τετριμμένα: Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, απευθυνόμενη στον Γιλμάζ είπε: "Μη θάβετε τη χώρα σας και το κόμμα σας στο σκοτάδι για χάρη της ανάληψης της πρωθυπουργίας για μερικούς μήνες". Από την πλευρά του, ο πολύπειρος Μπουλέντ Ετσεβίτ (της ίδιας γενιάς με τον Ερμπακάν), ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπώσει στο παρελθόν, ότι "αν προχωρήσει σε συνασπισμό με το Κόμμα της Ευημερίας, θα πληρώσει το τίμημα".

Στην Αγκυρα, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφόρησαν προκηρύξεις από... ανανήψαντες οπαδούς του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, που ζητούν "πίσω τις ψήφους που δόθηκαν στον Γιλμάζ", προφανώς επειδή ο φιλόδοξος δεξιός ηγέτης προεκλογικά είχε πει ότι θα ήταν απευκταίο να βρεθεί ο Ερμπακάν στην κυβέρνηση.

Ομως, όπως άλλωστε έχει τονιστεί επανειλημμένα, ο Γιλμάζ στην πραγματικότητα ουδέποτε απέκλεισε τη "συγκατοίκησή" του με τον ισλαμιστή ηγέτη, στην εσχάτη έστω των περιπτώσεων.

Το ακανθώδες και "καυτό" θέμα της διανομής των υπουργικών θώκων δεν πρόκειται, φυσικά, να επιλυθεί εύκολα: Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι το υπουργείο Αμυνας, το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Εξωτερικών επ' ουδενί μπορούν να περιέλθουν σε στελέχη των ισλαμιστών...

Πάντως, ως την Παρασκευή αναμένεται να 'χουν λυθεί όλα τα εκκρεμή διαδικαστικά θέματα και να "συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ένα πρωτόκολλο συνασπισμού", όπως είπε ο Γιλμάζ χτες. Πρωτόκολλο το οποίο θα έχει ως αποκλειστικό του αντικείμενο και στόχο να διασφαλίσει την αποσόβηση του κινδύνου διάλυσης της συμμαχίας, αν προκύψουν τριγμοί (γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία)...

Ο Φάραχαν στην Αγκυρα

Ο αμφιλεγόμενος αρχηγός του αμερικανικού κινήματος "Εθνος του Ισλάμ", Λούις Φάραχαν, επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή την Αγκυρα, όπου συνάντησε τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, Ν. Ερμπακάν. Ο Φάραχαν άσκησε έντονη κριτική στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, επειδή ακολουθούν "τακτική εκφοβισμού" του τουρκικού λαού για να τον κρατήσουν μακριά από το Ρεφάχ και τις ισλαμικές ιδέες.

"Το να αποκαλέσεις τον Ερμπακάν εξτρεμιστή, είναι άδικο", κατέληξε για το θέμα ο Φάραχαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ