Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Αγκυρα χωρίς άγκυρα;

Παρόλο που έχουν ήδη περάσει σχεδόν δύο ολόκληροι μήνες από τις γενικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη 1995, η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση. Ακόμη και η τελευταία συνάντηση, από την οποία πολλοί περίμεναν πολλά, μεταξύ των ηγετών του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ και του Κόμματος Ευημερίας Νετσμεντίν Ερμπακάν δεν απέδωσε, όπως αναμενόταν, τελική απόφαση για το σχηματισμό κυβέρνησης, απόφαση η οποία επαφίεται στις διαπραγματεύσεις των προσεχών μερών.

Βέβαια, ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτήν την κατάσταση φαίνεται να είναι ότι τα σοβαρά γεγονότα του ΝΑ Αιγαίου, όπου τα στοιχεία μιας πλήρους ελληνοτουρκικής σύγκρουσης έφτασαν σε επικίνδυνο "σημείο πυκνότητος", δε δημιούργησαν εκείνο το ψυχολογικό σοκ που θα χρειαζόταν για να σαρώσει, απλώς με τον όγκο του, κάθε εμπόδιο. Αυτό φαίνεται να είναι το ένα, σοβαρό, "κρατούμενο".

***

Υπάρχουν, όμως, και άλλα. Το πιο σοβαρό από αυτά, όπως όλα δείχνουν, παραμένει το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις που δε συμφωνούν να υπουργοποιηθούν στελέχη του Κόμματος Ευημερίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετσεβίτ, το μόνο που βρήκε να πει για την κυοφορούμενη συμμαχία Γιλμάζ - Ερμπακάν είναι ότι "μια τέτοια κυβέρνηση θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα της Τουρκίας".Οι συνεχείς επαφές κι αποτυχίες που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του Κόμματος Ευημερίας σε κέντρο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας. Αν δούμε το πράγμα από πιο κοντά, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι συνομιλίες των άλλων κομμάτων μεταξύ τους απέτυχαν διότι οι ηγεσίες τους φοβούνται να αφήσουν το Κόμμα Ευημερίας μόνο του στην αντιπολίτευση. Και, από την άλλη, οι επαφές τους με το Κόμμα Ευημερίας απέτυχαν επειδή δε θεωρούν το κόμμα αυτό κατάλληλο για κυβερνητικό εταίρο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το Κόμμα Ευημερίας αποτελεί πλέον τον κεντρικό άξονα των πολιτικών εξελίξεων και υπολογισμών.

***

Αν, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, και το σενάριο που θέλει Γιλμάζ και Ερμπακάν να σχηματίζουν κυβέρνηση, αποτύχει και αυτό, δε μένουν παρά δύο δρόμοι: Η η δημιουργία "εξωκομματικής" κυβέρνησης, με κοινοβουλευτική στήριξη, ή νέες γενικές εκλογές. Το πρώτο, όπως δείχνει να διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι ελάχιστα πιθανό. Το δεύτερο συζητιέται όλο και πιο πολύ.

Ωστόσο, εδώ τίθεται ένας σοβαρός παράγων. Οι εκλογές της 24ης.12.95 έδωσαν την πρώτη θέση στο Κόμμα Ευημερίας με κυρίαρχο σύνθημα στον πολιτικό λόγο την ανάγκη "να φραχτεί ο δρόμος στον Ισλαμισμό". Οι δύο μήνες που πέρασαν από τότε, κάθε άλλο παρά περιόρισαν τη διαφήμιση του ρυθμιστικού ρόλου του κόμματος αυτού. Σε περίπτωση νέων εκλογών, δε βλέπουμε πώς αυτές θα μπορούσαν να γίνουν κάτω από έναν αστερισμό διαφορετικό ή, απλώς, έστω άλλο, από την ακόμη διαφημιστικότερη προβολή αυτού του ρόλου. Τι θα γίνει, λοιπόν, αν γίνουν οι νέες εκλογές και ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κόμματος Ευημερίας;

Να, αλήθεια, μια καλή ερώτηση...

Α. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Μεθεόρτια" της απαγόρευσης του Ρεφάχ (1998-01-20 00:00:00.0)
Η εντολή στον Γιλμάζ (1997-06-21 00:00:00.0)
Αμφίβολη η "τύχη" της κυβέρνησης (1997-04-30 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων ο σχηματισμός κυβέρνησης (1996-02-20 00:00:00.0)
Παράταση ελπίδων Ερμπακάν (1996-02-13 00:00:00.0)
Η πολιτική των προσχημάτων (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ