Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογική περίοδος με παλαιστινιακές ενστάσεις

Την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές σήμανε η είσοδος της τρέχουσας βδομάδας στο Ισραήλ. Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους άρχισαν, ήδη, ενώ ως πιο πιθανή ημερομηνία φαίνεται, πια, η 20ή Μάη. Η προεκλογική εκστρατεία, βέβαια, δεν αποκλιμάκωσε την ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών το κυβερνών Εργατικό Κόμμα και η αντιπολίτευση "Λικούντ".

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα πλαίσια της μάχης για την εξουσία δε φαίνεται να περιορίζεται στις ημερομηνίες. Ο Μπένζαμιν Νετανάγιου, ηγέτης της "Λικούντ" εγκαινιάζοντας την προεκλογική του περιοδεία, κατηγόρησε τον Πέρες ότι θα διχοτομήσει την Ιερουσαλήμ, εάν επανεκλεγεί, για να ικανοποιήσει τους Παλαιστινίους και να τους δώσει την κυριαρχία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μοσέ Σαχάλ, ανακοίνωσε ότι μέχρι το πέρας της προεκλογικής περιόδου δε θα επιτραπεί σε κανέναν ξένο διπλωμάτη να επισκεφθεί τα γραφεία της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει να αντιμετωπίσει την προεκλογική αντιπαράθεση σε συνδυασμό με την ένταση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Ενόψει του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική συμφωνία, αλλά και μπροστά στην αβεβαιότητα της επόμενης μέρας των εκλογών, ο Αχμέντ Κορέι, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να τερματιστεί άμεσα ο συνεχιζόμενος εποικισμός της Δυτικής Οχθης. Η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά από τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή το βράδυ στη Χεβρώνα. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε δακρυγόνα, για να διαλύσει συγκεντρωμένους Παλαιστινίους, που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση των Ισραηλινών στρατιωτών στην επίλυση των διαφορών δύο οικογενειών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, τουλάχιστον, 10 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ