Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βομβιστική επίθεση με ένα νεκρό και εννιά τραυματίες

Ο ΙΡΑ ανέλαβε την ευθύνη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) ανέλαβε την ευθύνη χτες για τη δεύτερη βομβιστική επίθεσή του από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, που έγινε την Κυριακή εναντίον λεωφορείου στο κέντρο του Λονδίνο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων εννέα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το διπλό λεωφορείο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την έκρηξη και αιμόφυρτοι οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό προσπαθούσαν να ξεφύγουν καλώντας σε βοήθεια.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ, Τζέρι Ανταμς, δήλωσε χτες άγνοια για την επίθεση και υποστήριξε ότι είναι "σοκαρισμένος και λυπημένος" σχετικά με τη βομβιστική ενέργεια και το θάνατο του ενός ατόμου, καθώς επίσης και για τους τραυματισμένους.

"Πώς διάβολο θα μπορούσα να το γνωρίζω; Εμαθα το νέο όπως όλος ο κόσμος και σοκαρίστηκα και λυπήθηκα πολύ που σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν τόσοι", τόνισε ο Ανταμς σε συνέντευξή του στον κρατικό ιρλανδικό ραδιοσταθμό.

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν κατέληξε ότι η "ειρηνευτική διαδικασία έχει τερματιστεί, πρέπει να την ξαναδημιουργήσουμε και αυτό προϋποθέτει πολύ μεγάλη ευελιξία στο πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, προϋποθέτει να αναλάβουμε όλους τους κινδύνους".

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός υπεύθυνος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σερ Πάτρικ Μέιχιου, επισήμανε ότι η προσπάθεια για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής λύσης θα συνεχιστεί. Αρνήθηκε μάλιστα το αίτημα των προτεσταντών να διακοπούν όλες οι επαφές της βρετανικής κυβέρνησης με το Σιν Φέιν.

Ο διοικητής Τζον Γκριβ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Σκότλαντ Γιαρντ, υποστήριξε ότι το λεωφορείο "δεν ήταν ο επιθυμητός στόχος". Πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει σκέψεις πως ο άνθρωπος που σκοτώθηκε ήταν και αυτός που μετέφερε τη βόμβα.

Κατά καιρούς ο ΙΡΑ έχει βάλει στόχους αεροδρόμια, μετρό, τρένα και λεωφορεία, αλλά οι προηγούμενες επιθέσεις - 1974, 1988 - ήταν εναντίον σε οχήματα που μετέφεραν στρατιώτες και όχι πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ