Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παράταση ελπίδων Ερμπακάν
  • Την Τετάρτη, τελικά, η συνάντηση με Γιλμάζ
  • Ολο και πιθανότερες οι νέες εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε μια πρωτοφανή άσκηση παρελκυστικής πολιτικής, ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, αρχηγός του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για χτες συνάντησή του με τον αρχηγό του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και κατέχοντα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ.

"Οι συνομιλίες (των δύο ανδρών) αναβλήθηκαν για την Τετάρτη", δήλωσε χτες εκπρόσωπος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, σηματοδοτώντας την παράταση στην... ελπίδα του Ερμπακάν, ο οποίος προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της συνεχούς αναφοράς του στην ισλαμική επανάσταση του Ιράν και των καυστικών δηλώσεων που πραγματοποίησε τις μέρες της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Τι μπορεί να κερδίσει μέσα σε δύο μέρες; Την εμπιστοσύνη του πολιτικού κόσμου, μάλλον όχι. Αντιτίθεται τόσο στα συμφέροντα του στρατιωτικού πλέγματος, όσο και στα συμφέροντα μιας σημαντικής μερίδας οικονομικά ισχυρών παραγόντων. Τούτο τον καθιστά απειλή για αρκετούς καλοβολεμένους, που επιδιώκουν συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων της εργατικής τάξης, κατάπνιξη του κουρδικού κινήματος το ταχύτερο. Οχι πως οι δικές του πολιτικές πρόκειται να εφαρμοστούν, φυσικά, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο ο Ερμπακάν είναι ικανός να ταράξει πράγματι τις ισορροπίες.

Αν, παρά τους ελιγμούς του Ερμπακάν, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με τον Γιλμάζ αποβεί άκαρπη, τότε οι νέες εκλογές θα πλησιάσουν ακόμη περισσότερο. Ο τουρκικός Τύπος επιχειρεί να ξαναζεστάνει το σενάριο τριπλής συνεργασίας του Μπουλέντ Ετσεβίτ, αρχηγού του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τα δύο κόμματα της παραδοσιακής τουρκικής Δεξιάς (παρακάμπτοντας την αντιπαλότητα Γιλμάζ - Τσιλέρ), όμως, στην πραγματικότητα, σε περίπτωση αστοχίας των συνομιλιών Γιλμάζ - Ερμπακάν, οι πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου θα μηδενιστούν.

Νέες εκλογές, όπως είναι γνωστό, δε συμφέρουν παρά μόνο την Τανσού Τσιλέρ, καθώς έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται, με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Αλπαρσλάν Τουρκές (8%, εκτός Βουλής). Ολοι οι υπόλοιποι απεύχονται νέες εκλογές, καθώς τα οικονομικά των τουρκικών κομμάτων δεν είναι και στην καλύτερη των καταστάσεων.

Διαβουλεύσεις για το "μαύρο χρυσό"...

Παρά το κυβερνητικό αδιέξοδο που την κατατρύχει, η Τουρκία δεν παύει να μετέχει ενεργά στα πετρελαϊκά παίγνια για την οδό διαμετακομιδής του πετρελαίου της Υπερκαυκασίας. Οπως διαμηνύει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να προωθηθεί η δημιουργία αγωγού από το Μπακού στο Τσεϊχάν, για τη μεταφορά του πετρελαίου κύριας παραγωγής, σε επικείμενη συνάντηση των ενδιαφερομένων μερών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνάντηση του Μπακού, στις 22 τρέχοντος, θα μετάσχουν αντιπροσωπείες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, και του διεθνούς κονσόρτσιουμ πετρελαίων της Κασπίας. Και η συζήτηση αναμένεται να είναι "καυτή"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ