Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ορκωμοσία Αραφάτ εν μέσω ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .-

Ορκίστηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ για τη θέση του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ορκωμοσία του Αραφάτ, όμως, σκιάστηκε από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους της Ναμπλούς και στην εκεί παλαιστινιακή Αστυνομία, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα. Ενταση δημιουργήθηκε και στο Νότιο Λίβανο, καθώς δύο άνδρες της λιβανικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε, χτες, από βομβιστική ενέδρα.

Με μια σύντομη και σεμνή τελετή, με το χέρι ακουμπισμένο πάνω στο Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, ο Γιάσερ Αραφάτ ορκίστηκε "να υπηρετεί το έθνος και να διαφυλάσσει το Σύνταγμα, τους νόμους και τα συμφέροντα του λαού, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα και να πραγματοποιήσει τους πόθους και τις φιλοδοξίες του λαού". Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο αναπαλαιωμένο κτίριο του πρώην αιγυπτιακού κυβερνείου στη Γάζα, στο κτίριο όπου πρόκειται να συνεδριάζει το 88μελές εκλεγμένο παλαιστινιακό συμβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη της επόμενης βδομάδας. Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν ότι ο Αραφάτ επέλεξε να ορκιστεί μόνος του, γιατί με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε και επικύρωσε την κυριαρχία του επάνω στο παλαιστινιακό συμβούλιο, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι ο ίδιος εκπροσωπεί ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό και όχι απλώς μια εκλογική περιφέρεια, όπως τα μέλη του συμβουλίου.

Μία μέρα, όμως, πριν από την ορκωμοσία του Γιάσερ Αραφάτ, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και στην παλαιστινιακή Αστυνομία στην πόλη Ναμπλούς. Εξαγριωμένοι κάτοικοι περικύκλωσαν το τμήμα που στεγάζεται η παλαιστινιακή Αστυνομία και φώναζαν συνθήματα κατά της παλαιστινιακής αρχής και της Αστυνομίας, κατηγορώντας τη για κακομεταχείριση και εξευτελισμό των συμπατριωτών τους πολιτών. Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άτομα. Η ένταση αποκλιμακώθηκε μόνο μετά την παρέμβαση ανώτερων στελεχών της ΟΑΠ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος για να εξακριβωθεί αν ισχύουν οι καταγγελίες αυτές.

Ανησυχητικά ανέβηκε το θερμόμετρο και στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Δύο άνδρες της, ελεγχόμενης από το Ισραήλ, λιβανικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε, όταν έπεσαν σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο που εκτελούσαν περιπολία πεζή. Την επίθεση αυτή ακολούθησε επιδρομή αντιποίνων από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά, από την οποία, όμως, δεν αναφέρθηκαν μέχρι χτες το βράδυ θύματα. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, όλες οι υποψίες των ισραηλινών αρχών στρέφονται κατά της εξτρεμιστικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ