Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αναζητείται τρόπος εφαρμογής της "συμφωνίας"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι πιέσεις της Ουάσιγκτον στις κυβερνήσεις των Προέδρων της Σερβίας και της Βοσνίας, φάνηκε χτες να οδηγούν στη σχετική υποχώρηση της έντασης που εκδηλώθηκε την τελευταία βδομάδα, με αφορμή τη σύλληψη Σερβοβόσνιων στρατιωτικών αξιωματούχων από τις βοσνιακές αρχές.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά τη διάρκεια επισκέψεων "αστραπή" που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε χτες ότι με τη συναίνεση Βελιγραδίου και Σαράγεβο, επιτεύχθηκε συμφωνία που θέτει συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με τη δίωξη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας υποχρεώνεται να υποβάλει έγγραφη κατάσταση με τα ονόματα υπόπτων εγκληματιών πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προς διερεύνηση. Μόνον αυτοί σε βάρος των οποίων το Διεθνές Δικαστήριο θα συγκεντρώσει επιβαρυντικά στοιχεία θα μπορούν να συλληφθούν από τις βοσνιακές αρχές. Σύμφωνα με τον Ρ. Χόλμπρουκ, η συμφωνία προβλέπει και την ελευθερία της μετακίνησης και τη δέσμευση για τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου.

Πάντως, αργά χτες το απόγευμα ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έδωσε εντολή για την παραπομπή δύο από τους έξι Σερβοβόσνιους στρατιωτικούς αξιωματούχους που συνελήφθησαν από τις βοσνιακές αρχές γύρω στις 30 Γενάρη: Τον στρατηγό Ντζόρντγιε Ντούκιτς και τον συνταγματάρχη Αλέξα Κρσμάνοβιτς. Οι ίδιες πληροφορίες επέμεναν ότι οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι...

Νωρίτερα, ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου "ΒΚ" υποστήριξε ότι η στρατιωτική ηγεσία των Σερβοβόσνιων απέστειλε τελεσίγραφο για την απελευθέρωση των Σερβοβόσνιων που κρατούνται από τις βοσνιακές αρχές με τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Στο μεταξύ, το πρωί περισσότερα από 2.000 άτομα πραγματοποίησαν διαδήλωση σε βορειοανατολικό προάστιο του Σαράγεβο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο παραπομπής του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, και του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Ο Σολάνα στο Μόσταρ

Δηλώσεις υπέρ της συμφιλίωσης ανάμεσα σε Κροάτες και μουσουλμάνους της βοσνιακής πόλης Μόσταρ, έκανε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Ο Σολάνα διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ "δε θα ανεχθεί ενέργειες" παρόμοιες με την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε ο διορισμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση διοικητής του Μόσταρ, Χανς Κόσνικ. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους κατοίκους του Μόσταρ ότι "εάν δε θέλουν να κοιτάξουν προς τα εμπρός, τότε δε θα έχουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας".

Αναίμακτες εκρήξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Αργά το βράδυ της Κυριακής εκδηλώθηκαν εκρήξεις σε πέντε στρατόπεδα με Σέρβους πρόσφυγες στην ταραγμένη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" μετέδωσε ότι οι εκρήξεις δεν προκάλεσαν θύματα, προσθέτοντας ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση από αυτές τις "προμελετημένες επιθέσεις".

Στο μεταξύ, η φλαμανική εφημερίδα του Βελγίου "DE MORGEN" δημοσίευσε άρθρο που αναφέρεται στους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν εκτός Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, διασκορπισμένοι στα νότια της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. "Κάτω από τη συνθήκη του Ντέιτον υπάρχει μία ωρολογιακή βόμβα και αυτή ονομάζεται Κόσσοβο", επισημαίνει η εφημερίδα που παρομοιάζει την εκεί κατάσταση με εκείνη στην Τσετσενία. "Μια έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο θα έβαζε φωτιά και στις γύρω περιοχές, στις οποίες κατοικούν Αλβανοί, χωρίς να αφήσει αμέτοχες και τις γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία", διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ