Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φόβοι για νέα βομβιστική επίθεση

Ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο ποιος ευθύνεται για τη φονική έκρηξη στο κέντρο του Λονδίνου, η ηγεσία του Σιν Φέιν ρίχνει ευθύνες στη βρετανική κυβέρνηση, για το σπάσιμο της εκεχειρίας

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Ενοπλες αστυνομικές δυνάμεις κάνουν περιπολίες στο κέντρο του Λονδίνου μια και υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα βομβιστική επίθεση σε βρετανικό έδαφος, παρόμοια με αυτήν της περασμένης Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 37, ενώ κατέστρεψε δεκάδες κτίρια στην εμπορική συνοικία του Ανατολικού Λονδίνου, Ντόκλαντς.

Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Ιρλανδία, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ειρήνης από χιλιάδες ανθρώπους έξω από το Δημαρχείο στην πρωτεύουσα, Μπέλφαστ.

Σχετικά με την ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Ντόκλαντς, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως οι αρχές ασφαλείας είναι πεπεισμένες ότι η έκρηξη της Παρασκευής είναι έργο μιας ομάδας που αποσχίστηκε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙΡΑ) και είναι πολύ πιθανή η επιδίωξή της να είναι η κυριαρχία της στον ΙΡΑ, με την επανάληψη νέων επιθέσεων.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό, μια και υπάρχουν οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, όπου τόσο ο Τζέρι Ανταμς όσο και ο Μάρτιν Μακ Γκίνες υπογράμμισαν ότι το Σιν Φέιν δεν είχε λάβει καμιά προειδοποίηση για την έκρηξη της Παρασκευής.

Ωστόσο, ο Τζέρι Ανταμς κατηγόρησε, χτες, με ανακοίνωσή του τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τζον Μέιτζορ, ότι "πρόδωσε την ειρηνευτική διαδικασία", μια και "η βρετανική κυβέρνηση δεν τήρησε το λόγο της", αφού "μέσα σε 17 μήνες, δεν έγινε ούτε η παραμικρή πραγματική διαπραγμάτευση".

"Το μάθημα είναι σαφές, δεν μπορείτε να κάνετε ειρήνη στην Ιρλανδία, αν ο Τζον Μέιτζορ δε θέλει να κάνει ειρήνη", πρόσθεσε.

"Το σοκ και η θλίψη είναι τεράστια μπροστά στους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά υπάρχει, επίσης, ένα βαθύ αίσθημα δυσπιστίας, απέναντι στο γεγονός ότι επί 17 μήνες η βρετανική κυβέρνηση και οι Ενωτικοί αρνούνται επίμονα να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις", επισήμανε ο ηγέτης του Σιν Φέιν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Μέιτζορ "πρέπει να δεχτεί ότι μοιράζεται την ευθύνη για το σπάσιμο της κατάπαυσης του πυρός". Παλιότερα, στις συζητήσεις μεταξύ της βρετανικής και της ιρλανδικής κυβέρνησης, καθώς και σε επίσημες δηλώσεις, η βρετανική θέση ήταν ότι σοβαρές διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν τρεις μήνες έπειτα από μια κατάπαυση του πυρός του ΙΡΑ", συνέχισε.

Ζήτησε, μάλιστα, από τον Βρετανό πρωθυπουργό "να τιμήσει τις δεσμεύσεις του... και να συμφωνήσει με την ιρλανδική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξουν έστω και καθυστερημένα οι απαραίτητες πολυμερείς συναντήσεις και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθεί η ειρηνευτική διαδικασία".

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μια έκτακτη ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η πρόταση της Βρετανίας για διενέργεια εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ο πιο ελπιδοφόρος τρόπος, για να επιτευχθεί η διεξαγωγή πλήρων ειρηνευτικών συνομιλιών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν κλείνει την πόρτα στον ΙΡΑ και το Σιν Φέιν, αλλά υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει ρητή επιστροφή στην εκεχειρία.

Ομως, από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Τζον Μπρούτον υποστήριξε ότι οι εκλογές "θα έριχναν βενζίνη στις φλόγες" και ζήτησε για άλλη μια φορά ειρηνευτικές συνομιλίες "τύπου Ντέιτον", όπου όλες οι πλευρές θα βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, αλλά δεν θα κάθονται αναγκαστικά στο ίδιο τραπέζι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική επανεμφάνιση ΙΡΑ σε ένα πολύ εύθραυστο σκηνικό (1999-07-23 00:00:00.0)
Πρόσωπο (1997-12-14 00:00:00.0)
"Επίθεση" ειρήνης από τον Μπλερ (1997-05-17 00:00:00.0)
Ενενήντα τραυματίες από έκρηξη (1996-06-16 00:00:00.0)
Ζυμώσεις για άλλη "ειρηνευτική διαδικασία" (1996-03-16 00:00:00.0)
Συνωμοσία βομβών; (1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ