Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Και εκεί οι βραχονησίδες "ανάβουν" τα αίματα...

ΣΕΟΥΛ.-

Την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων κοντά σε βραχονησίδα της οποίας η κυριότητα διεκδικείται εξίσου από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, που θα περιλαμβάνουν τη χρήση βομβαρδιστικών και αεριωθούμενων μαχητικών αεροσκαφών, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του Μάρτη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη βραχονησίδα "Τοκ - ντο" (την οποία οι Ιάπωνες αποκαλούν "Τακεσίμα").

Το ίδιο 24ωρο, περισσότερα από 50 μέλη διάφορων ακτιβιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ιαπωνικής πρεσβείας στη Σεούλ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ιαπωνικού επεκτατισμού με αφορμή τις διεκδικήσεις του Τόκιο σε σχέση με τη βραχονησίδα "Τοκ - ντο". Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν σημαίες της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν επεισόδια από την επέμβαση των νοτιοκορεατικών αστυνομικών αρχών. Παράλληλα, μία άλλη ομάδα πενήντα ατόμων, στο νοτιοκορεατικό λιμάνι "Πουσάν" έκαψαν ομοίωμα του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών, Γουκιχίκο Ικέντα, απαιτώντας να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας είχε χαρακτηρίσει "λυπηρά" τα σχέδια της Νότιας Κορέας για την κατασκευή της προβλήτας στη συγκεκριμένη βραχονησίδα, υποστηρίζοντας ότι "η ιστορία και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος του Τόκιο" και ότι η βραχονησίδα "Τοκ - ντο" είναι ιαπωνική. Η συγκεκριμένη βραχονησίδα θεωρείται πλούσια σε αλιεύματα και σε ορυκτό πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ