Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η εντολή στον Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έδωσε χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, σε μια κίνηση η οποία κατά πολιτικούς παρατηρητές πιστοποιεί ότι επιχειρείται ο αποκλεισμός του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας από την κυβέρνηση.

Η κίνηση, κατά τους ίδιους παρατηρητές, θεωρείται βέβαιο ότι ικανοποιεί τους στρατηγούς, οι οποίοι διεξάγουν από τον Φεβρουάριο έναν αέναο "πόλεμο χαρακωμάτων", κατά του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

Μόνο που ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θα έχει ακριβώς το δρόμο του στρωμένο ρόδα στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπορεί ο Γιλμάζ να δηλώνει ότι θα διακοινώσει στον Πρόεδρο τη σύνθεση της κυβέρνησής του, αλλά θα χρειαστεί ένας συνδυασμός παραγόντων, σχεδόν απίθανος, για να το πετύχει: να τον στηρίξουν τα δύο κόμματα των πρώην σοσιαλδημοκρατών (έχουν δεσμευτεί ότι θα το κάνουν), να στραφεί το κόμμα της Μεγάλης Ενότητας υπέρ του, και να αποσκιρτήσουν τουλάχιστον 12 βουλευτές από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ...

Στέλεχος του κόμματος Ευημερίας σχολίασε την απόφαση του Προέδρου να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιλμάζ, λέγοντας ότι "φέρνει μαύρα σύννεφα πάνω από τη Δημοκρατία της Τουρκίας".

Το Σύνταγμα δίνει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης επί 45 ημέρες. Κατόπιν ο Πρόεδρος μπορεί να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αλλά οι πρόωρες εκλογές είναι το τελευταίο που θέλουν οι αντίπαλοι του Ερμπακάν, αφού εκτιμάται ότι στην παρούσα συγκυρία απλώς θα ενδυνάμωναν την κοινοβουλευτική του ισχύ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ