Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινητοποίηση των αστυνομικών

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Χιλιάδες αστυνομικοί της Πορτογαλίας πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, τη Λισαβόνα, απαιτώντας το δικαίωμα να ιδρύσουν σωματείο που θα τους υπερασπίζεται και θα προωθεί αιτήματα όπως αυτά των αυξήσεων των μισθών τους, για καλύτερη συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι περίπου 3.000 Πορτογάλοι αστυνομικοί πορεύτηκαν στη Λισαβόνα, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που είχαν κολλήσει αυτοκόλλητα στο στόμα τους, όπου ήταν γραμμένο: "Κρατική αρχή".

Στην Πορτογαλία, οι αστυνομικοί είναι από τους πιο χαμηλόμισθους σε όλη την Ευρώπη, είναι οι μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν σωματείο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην κινητοποίησή τους συμμετείχαν αστυνομικοί από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Ο μέσος όρος του μισθού ενός άγαμου αστυνομικού στην Πορτογαλία είναι μόνο 80.000 εσκούντος (περίπου 530 δολάρια), πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα οι Πορτογάλοι αστυνομικοί να αναγκάζονται να δουλεύουν σαν οδηγοί ταξί, ιδιωτικοί ερευνητές και πολλά άλλα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε χτες ότι δεν επιτρέπει στους αστυνομικούς να προχωρήσουν στην ίδρυση σωματείου.

Ετσι, αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις των αστυνομικών, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ