Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εληξε νικηφόρα η απεργία των ανθρακωρύχων

ΠΕΤΡΟΣΑΝΙ.-

Η 8ήμερη απεργία των ανθρακωρύχων από τη Δυτική Ρουμανία έληξε χτες, αφού εξασφάλισαν παραχωρήσεις από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κατά 30% στους μισθούς των απεργών.

Οι περίπου 6.000 ανθρακωρύχοι που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Πετροσάνι άρχισαν να αποχωρούν από το χώρο όταν ανακοίνωσε ο επικεφαλής τους τη συμφωνία με την κυβέρνηση.

"Κερδίσαμε και αυτό το πετύχαμε χωρίς βία", τόνισε ο Ρομέο Μπέζα, επικεφαλής των απεργών, στους συγκεντρωμένους ανθρακωρύχους.

Οπως είπε ο Μπέζα, οι παραχωρήσεις για τις αυξήσεις εξασφαλίστηκαν ύστερα από συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους νωρίτερα. Οι εργαζόμενοι - διευκρίνισε - θα λάβουν αύξηση 23% τον άλλο μήνα και ακόμη 7% τον Αύγουστο.

"Αυτή η αύξηση κατά 30% αποτελεί νίκη μας. Πήραμε αυτό που δικαιούμαστε και ποτέ δε ζητιανεύουμε για τα δικαιώματά μας", πρόσθεσε.

Πάντως, το ζήτημα των ανθρακωρύχων έχει απασχολήσει την κυβέρνηση αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας, Εμίλ Κοσταντινέσκου, ο οποίος κάλεσε υπουργούς και συνδικαλιστές το βράδυ της Πέμπτης για την εξεύρεση λύσης στα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

Λίγο νωρίτερα, είχε επικρατήσει ένταση στην πλατεία επειδή δεν είχαν αρχίσει οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των ανθρακωρύχων. Ομως, τελικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Βλαντ Ρόσκα έφθασε στην κοντινή πόλη, Ντέβα να συνομιλήσει με εκπρόσωπο των απεργών.

Υπενθυμίζεται πως οι ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν την απεργία τους πριν από 8 ημέρες ζητώντας αύξηση των μισθών τους κατά 45%. Υστερα από άκαρπες συνομιλίες με την κυβέρνηση, οι απεργοί ανθρακωρύχοι είχαν απειλήσει πως θα κατέφθαναν στην πρωτεύουσα, Βουκουρέστι. Πάντως, η κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα από τα βασικά αιτήματά τους, που αφορά τη συνταξιοδότηση. Δηλαδή, οι ανθρακωρύχοι να συνταξιοδοτούνται στα 45 χρόνια τους ή ύστερα από 20 χρόνια εργασίας, καθώς επίσης και στην εξασφάλιση μέτρων για τη διασφάλιση ζεστού νερού όλο το 24ωρο για τους ανθρακωρύχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ