Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Παράταση της πολυεθνικής δύναμης

Προχτές αργά το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε τη θητεία της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία έως τα μέσα Αυγούστου. Η παράταση για 45 ημέρες ήταν "αναμενόμενη" και καλύπτει την περίοδο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για την 29η Ιούνη.

Πάντως, η υποδομή για τη διεξαγωγή των εκλογών σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένει ανεπαρκής και αυτό προκαλεί την "ανησυχία" του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Μελίσα Φλέμινγκ.

Πολλά προβλήματα προκαλούνται από τον αργό ρυθμό με τον οποίο προετοιμάζονται τα κόμματα για τις εκλογές. Πολλές από τις 115 λίστες υποψηφίων δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στις αρχές και στον ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει αναλάβει να τυπώσει το εκλογικό υλικό, παρά το ότι η τελευταία προθεσμία έχει εκπνεύσει ήδη από την Πέμπτη.

Η προθεσμία για το διορισμό περίπου χιλίων διακοσίων Αλβανών εκλογικών παρατηρητών έχει επίσης εκπνεύσει χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμη, διεθνείς παρατηρητές επικρίνουν την αδυναμία μετακίνησης των υποψηφίων σε πολλές περιοχές. Τέλος, ακόμη ένα πρόβλημα είναι οι ασυμφωνίες των κομμάτων όσον αφορά τις τεχνικές και χρονικές λεπτομέρειες της διεξαγωγής των εκλογών. Μόλις χτες τα κόμματα συμφώνησαν στην ώρα κατά την οποία οι κάλπες θα κλείσουν.

Ιταλοί στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια από επιθετικά ελικόπτερα και οπλισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όταν οπλοφόροι επιχείρησαν να σταματήσουν ένα κονβόι οχημάτων που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Οπως είπαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" στρατιωτικές πηγές χτες, το επεισόδιο συνέβη λίγο έξω από το Φίερι, 70 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Οι περίπου 30 οπλοφόροι που επιχείρησαν να σταματήσουν το κονβόι εξαφανίστηκαν αφ' ότου τα ελικόπτερα έκαναν "αισθητή" την παρουσία τους.

Εκπρόσωπος της πολυεθνικής δύναμης επιβεβαίωσε το συμβάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ηταν η πρώτη φορά που άνδρες της πολυεθνικής κάλεσαν βοήθεια από αέρος. Το γεγονός, εκτιμούν παρατηρητές, συνδυαζόμενο με το προχτεσινό επεισόδιο όταν Ελληνας στρατιώτης σκότωσε Αλβανό κακοποιό, ίσως σημαίνει ότι στο στόχαστρο των συμμοριών που δρουν στην Αλβανία έχουν "μπει" τόσο η ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και η πολυεθνική...

Ανησυχία προκαλεί και η γενικότερη βία, 10 ημέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, μέσα στο 24ωρο που τελείωσε χτες το απόγευμα, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνολικά σε τρεις ημέρες ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 50.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών την 29η Ιούνη, παρά τα προβλήματα, τάχθηκε χτες το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία του να "βοηθήσει" επί της διαδικασίας, κι απευθύνοντας έκκληση προς τις αλβανικές αρχές "να καταστήσουν δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών και να κάνουν τα πάντα για να συγκρατήσουν τη βία".

Ο πρόεδρος της επιτροπής υπουργικών αντιπροσώπων, πρεσβευτής της Γαλλίας Ζαν Βαρέν, και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς, υπογράμμισαν ακόμη ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης προτίθεται να επαναλάβει την εφαρμογή των προγραμμάτων συνεργασίας για να βοηθήσει την Αλβανία να ανοικοδομήσει και να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τις δυνάμεις της τάξης, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές και την παιδεία - μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Πιέσεις προς τους Αλβανούς πολιτικούς να συναινέσουν στη διεξαγωγή των εκλογών την 29η Ιούνη άσκησε χτες και η ηγεσία της πολυεθνικής δύναμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η σύγχυση για τα αποτελέσματα (2000-09-26 00:00:00.0)
"Σταματήστε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις" (1997-06-19 00:00:00.0)
"Τα βρήκαν" με τις ευλογίες των μεγάλων (1997-05-23 00:00:00.0)
Θεαματικός ελιγμός Μπερίσα (1997-05-22 00:00:00.0)
Η κύρια δύναμη "λαμβάνει θέσεις"... (1997-04-16 00:00:00.0)
"Κατηγορίες" του ΟΑΣΕ για τις εκλογές (1996-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ