Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Η κύρια δύναμη "λαμβάνει θέσεις"...

ΔΥΡΡΑΧΙΟ και ΡΩΜΗ.-

Το κύριο σώμα της πολυεθνικής "αστυνομευτικής" δύναμης άρχισε χτες να αποβιβάζεται σε αλβανικό έδαφος, μαζί με κάποια φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι "ενθουσιώδεις" δηλώσεις Αλβανών πολιτικών, αλλά και οι φήμες περί επιθέσεων από "αντάρτες" έδωσαν μια αμφιλεγόμενη εικόνα όσον αφορά την επικρατούσα κατάσταση.

Φήμες περί "επιθέσεων"

Οι κάπως "περίεργες" πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες το πρωί περί τρομοκρατικών απειλών εναντίον της πολυεθνικής αποστολής, που άρχιζε την ώρα εκείνη την απόβασή της στην Αλβανία, προκάλεσε αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Δυρράχιο. Επρόκειτο για πληροφορίες που δόθηκαν στις γαλλικές αρχές από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. "Χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται παρά για φήμες, αλλά δε θέλουμε να το διακινδυνεύσουμε" ανέφερε γαλλική στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Γάλλοι κομάντος που είχαν φτάσει στο Δυρράχιο από την περασμένη Κυριακή, αλλά και δεκάδες Αλβανοί αστυνομικοί με έξι ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι για να διασφαλίσουν την ομαλή αποβίβαση των 1.250 ανδρών από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η επιχείρηση "Αλμπα" ("Αυγή"), πάντως, εκτελέστηκε χωρίς να αναφερθούν προβλήματα, γεγονός που επέτεινε την αίσθηση του "περίεργου" των απειλών.

Οι Γάλλοι κομάντος προέβησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο του λιμανιού και πραγματοποίησαν υποβρύχιες έρευνες μπροστά από την αποβάθρα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επίθεσης ανταρτών ή σαμποτάζ.

Ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης Ζεράρ ντι Μπουά είπε ότι οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης είναι "καλά προετοιμασμένοι" για την επιχείρηση. Ερωτηθείς αν ανησυχεί για πιθανές επιθέσεις ο Γάλλος στρατιωτικός πρόσθεσε: "οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, κυκλοφορούν πολλά όπλα, αλλά δε φοβόμαστε ιδιαίτερα, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε".

"Ενθουσιώδη" σχόλια

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Φίνο (αλλά στενός συνεργάτης του Προέδρου Μπερίσα) Αριάν Σταρόβα, επικρότησε την άφιξη των τμημάτων της πολυεθνικής. "Η επιχείρηση αυτή δεν είναι μόνο μια δοκιμασία για την ταυτότητα της Ευρώπης, αλλά και μια σημαντική επένδυση στην ενίσχυση των δεσμών της Αλβανίας με την οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών", δήλωσε ο Σταρόβα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπερίσα ήταν περισσότερο... ενθουσιώδης. "Χαιρετίζω την άφιξη της πολυεθνικής δύναμης που βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει τη χώρα να οδηγηθεί στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης" στην κρίση, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή θα επιτρέψει να μην συνεχιστεί η σιτοδεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μια από τις φράσεις του υπήρξε χαρακτηριστική: "αυτές οι φιλικές δυνάμεις που προέρχονται από φιλικές χώρες, ήρθαν σε μια φίλη χώρα και έγιναν δεκτές σαν φίλοι".

Ο Μπερίσα εξαπέλυσε ακόμη φραστική επίθεση κατά των επιτροπών των εξεγερμένων: "είναι σαφές ότι οι επιτροπές σωτηρίας που έχουν συσταθεί αποτελούνται από εξτρεμιστές της Αριστεράς, απόστρατους αξιωματικούς, λαθρεμπόρους και μαφιόζους που τρομοκρατούν το λαό καθημερινά σε πολλές περιοχές της Αλβανίας".

Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επικρότησε χτες την αποστολή της πολυεθνικής στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι στόχοι της θα πρέπει να παραμείνουν ανθρωπιστικοί. "Πιστεύω ότι η αποστολή (...) έχει τη σωστή προσέγγιση, να εξασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα φτάσουν στα χέρια αυτών που τα χρειάζονται και όχι στα χέρια παρανόμων", δήλωσε.

Ο Ανάν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία και το Βατικανό, ενημερώθηκε από την ιταλική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τη στρατηγική της πολυεθνικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι "ο αφοπλισμός είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με εθνική προσπάθεια (...), πιθανώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει τα όπλα".

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι η δύναμη έχει επίσης ως προτεραιότητα την ομαλή διεξαγωγή των αλβανικών γενικών εκλογών του Ιούνη.

"Θρυαλλίδα" του έκπτωτου μονάρχη

Ο βασιλιάς Λέκα Ι, "κληρονόμος του στέμματος της Αλβανίας", εμφανίστηκε χτες έτοιμος να υποστηρίξει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου αν ζητήσουν την επανένωσή τους με την Αλβανία, μιλώντας προς μια εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Λέκα, ο οποίος διεκδικεί ενεργό πολιτικό ρόλο, είπε ότι "αν το Κοσσυφοπέδιο εκφράσει την επιθυμία να ενσωματωθεί στην Αλβανία θα του προσφέρουμε την υποστήριξή μας, αλλά με ειρηνικά μέσα" (;). Και εξέφρασε επίσης την ευχή να μπορέσει να επισκεφτεί την επαρχία αυτή "αν οι σέρβικες αρχές δε θεωρούν ότι θα ενοχλήσει".

Ο Λέκα τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκατάστασης της μοναρχίας στη χώρα, που θα ευνοήσει (λέει...) "την πολιτική και τη θρησκευτική ένωση" της Αλβανίας.

Ερευνα για το μοιραίο πλοίο

Τη διεξαγωγή έρευνας για την καταβύθιση του αλβανικού καϊκιού στις 28 Μάρτη από ιταλικό πολεμικό πλοίο, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο περίπου 83 πρόσφυγες, διέταξε χτες το δικαστήριο του Μπρίντιζι.

Η έρευνα μεταξύ άλλων αναμένεται να δείξει αν το πλοίο μπορεί να ανελκυσθεί, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του ναυαγίου και να περισυλλεγούν τα πτώματα των 83 νεκρών Αλβανών.

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποκρούσει τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για το ναυάγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ