Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Το χάσμα παραμένει

ΜΟΣΧΑ.-

Οι διαφορές παραμένουν ύστερα από τον τέταρτο γύρο συνομιλιών που είχε χτες στη Μόσχα ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, σχετικά με τη συμφωνία συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, εκπρόσωπος του υπουργείου επισήμανε ότι "παραμένουν προς επίλυση δύσκολα προβλήματα", προτού υπογραφεί ένα "αμοιβαία αποδεκτό" έγγραφο. Τόνισε ότι "η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να φέρει τη στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ πιο κοντά στο έδαφος" της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως, στη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών, "επιτεύχθηκε προσέγγιση σε ορισμένα θέματα", χωρίς, όμως, να αναφέρει λεπτομέρειες. Σημειώνουμε ότι ο Πριμακόφ είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι ότι η Μόσχα ελπίζει να υπογραφεί ένα έγγραφο για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 27 Μάη.

Πριν από τη συνάντηση στη Μόσχα, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είχαν δηλώσει ότι η Ρωσία "πρέπει σ' αυτή τη φάση να αποδεχτεί το πακέτο προσφοράς της Συμμαχίας, το οποίο είναι πολύ ουσιαστικό".

Από την πλευρά της, η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να δείξει μεγαλύτερη προθυμία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στις διαπραγματεύσεις σχετικά μετο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. "Η Μόσχα πρέπει να είναι σίγουρη ότι η συμφωνία συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα πρέπει να γίνει πάνω σε μια βάση ισότητας, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος", δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, μετά τη συνάντηση του Πριμακόφ με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, συνάντηση που έγινε ενόψει των συνομιλιών Πριμακόφ - Σολάνα. Τέλος, ο Γιαστζέμπσκι επισήμανε ότι ορισμένες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δε δείχνουν να επιθυμούν την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Ο Σολάνα αναχώρησε αμέσως από τη Μόσχα, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Πριμακόφ. Στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, τον Ιούλη, το ΝΑΤΟ αναμένεται να προσκαλέσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία να γίνουν μέλη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ