Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η διένεξη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το Ιράν δεσμεύτηκε χτες να προστατέψει τους ξένους υπήκοους, καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης γερμανικού δικαστηρίου, με την οποία κατηγορούνται Ιρανοί ηγέτες ότι διέταξαν πολιτικές δολοφονίες. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Νατέκ - Νουρί, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι "το Ιράν δεσμεύεται να προστατεύσει τη ζωή των ξένων υπηκόων, όπως των δικών του πολιτών, και ο λαός μας δεν αποτελεί απειλή για κανέναν". Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να ελέγξει την εξέλιξη της διένεξης με τη Γερμανία, η οποία έχει αποτέλεσμα να ανακληθούν όλοι οι πρεσβευτές της ΕΕ, εκτός από της Ελλάδας, ενώ ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Βόννης ανακοίνωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει για τις ιρανικές διαβεβαιώσεις πως είναι ασφαλείς οι 530 Γερμανοί που διαμένουν στο Ιράν.

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, όπου συνελήφθησαν φοιτητές οι οποίοι επιχείρησαν, τη Δευτέρα, να εισβάλουν στον περίβολό της, στην πρώτη βίαιη διαδήλωση ύστερα από την απόφαση της περασμένης Πέμπτης.

Κατά τον ιρανικό κρατικό ραδιοσταθμό, πορείες διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής απόφασης πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ιρανικές πόλεις.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί απαγορεύουν στους πεζούς να διασχίζουν το πεζοδρόμιο μπροστά στη γερμανική πρεσβεία, που βρίσκεται σε πολυσύχναστη λεωφόρο στο κέντρο της Τεχεράνης. Ιρανικές εφημερίδες γράφουν σε χτεσινά φύλλα τους ότι αναμένονταν για χτες πολλές ακόμη διαδηλώσεις.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις δολοφονίες στο Βερολίνο και υποστηρίζει ότι ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ ομάδων της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, δήλωσε ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη διαβεβαίωσαν την Τεχεράνη ότι η απόφασή τους να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις τους με το Ιράν.

"Ορισμένοι πρεσβευτές σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν επαφές μαζί μας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν η προσωρινή απομάκρυνσή τους από την Τεχεράνη να εκληφθεί από μας ως μη φιλική ενέργεια των κυβερνήσεων των χωρών τους", τόνισε ο κ. Βελαγιατί σε δηλώσεις του που μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός στην ιρανική πρωτεύουσα.

"Ο Βελαγιατί είπε ότι οι διπλωμάτες απεσταλμένοι των χωρών αυτών προτίθενται να επιστρέψουν στην Τεχεράνη και είναι αποφασισμένοι μάλιστα να προωθήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις ανωτάτου επιπέδου σχέσεις τους με το Ιράν", προσέθεσε ο ραδιοσταθμός, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, μιλώντας για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, δήλωσε ότι "αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ενέργειες της Βόννης" και επισήμανε ότι "το Ιράν δεν ήταν εκείνο που ξεκίνησε τον τορπιλισμό των ιρανο - γερμανικών σχέσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ