Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Τιμές απελευθερωτή αλλά και επιφυλάξεις

ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ. -

Με εκδηλώσεις και τιμές "απελευθερωτή" υποδέχτηκαν χιλιάδες κάτοικοι της ζαϊρινής πόλης Λουμπούμπασι, τον ηγέτη των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα.

Τα συνθήματα των οπαδών του ήταν κάτι παραπάνω από επιδοκιμαστικά. Εφεραν σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της "ανακούφισης" από το λύσιμο του ζυγού τους από το καθεστώς Μομπούτου.

Ορισμένοι άλλοι, κυρίως οι υποστηριχτές του Γκαμπριέλ Κγιούνγκου Ουά Κουμβάντζα, του απομακρυνθέντος κυβερνήτη της πόλης των 580.000 ανθρώπων, ήταν πολύ επιφυλακτικοί. Οι υποστηριχτές του Κουμβάντζα απείλησαν να "παραλύσουν" την πόλη πραγματοποιώντας πορείες διαμαρτυρίας και απεργίες εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι την Πέμπτη. Οπως δήλωναν χαρακτηριστικά στους ξένους δημοσιογράφους: "Οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Αντικαθιστούν τη δικτατορία του Μομπούτου με μία άλλη χούντα. Θέλουμε εκλογές, όχι άλλη δικτατορία", κατέληγαν αναφερόμενοι στον Λόρεντ Καμπίλα της Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ... Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του Καμπίλα στο Λουμπούμπασι δεν ήταν το μόνο εντυπωσιακό στη χτεσινή ειδησεογραφία του Ζαϊρ.

Χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας και των κινητοποιήσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη ρίψη του καθεστώτος Μομπούτου, στην καρδιά της χώρας, στην πρωτεύουσα Κινσάσα, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και οι κεντρικοί δρόμοι έρημοι εξαιτίας του διατάγματος του "πρωθυπουργού" - στρατηγού Λικούλιο Μπολόνγκο, που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων της Κινσάσα ώστε να ματαιωθούν οι φοιτητικές πορείες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη παρέμειναν κλειστά για δεύτερη μέρα, καθώς η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις πιέσεις για να τερματισθεί η επί 32 χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από τον Μομπούτου. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δε σταμάτησαν μπροστά στον αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων από τους αστυνομικούς και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους σε άλλα σημεία της Κινσάσα.

ΗΠΑ: Βρείτε τα με διάλογο!

Η κυβέρνηση Κλίντον κάλεσε χτες τον δικτάτορα Μομπούτου και τον αρχηγό των ανταρτών Λοράν Καμπίλα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

"Πιστεύουμε, όπως και τα Ηνωμένα Εθνη, ότι θα ήταν έγκλημα και τραγωδία να γίνουμε μάρτυρες της συνέχισης αυτού του εμφυλίου πολέμου, γιατί θα σκοτωθούν αθώοι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι "ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι προτιμότερος από την προέλαση των ανταρτών στην Κινσάσα".

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, Θάμι Ντέτενι, εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι το τέλος της βδομάδας ο Λόρεντ Καμπίλα θα μεταβεί στην Πρετόρια για να πάρει μέρος στις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στο Ζαϊρ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ηγέτης των ανταρτών θα συναντήσει γι' αυτό το λόγο τον αντιπρόεδρο της Ν. Αφρικής, Θάμπο Μπέκι. Απέκλεισε, πάντως, προς το παρόν, το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Λόρεντ Καμπίλα και τον Ζαϊρινό δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ