Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συζητήσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.-

Οι υπουργοί Αμυνας της Κίνας και της Ρωσίας Τσι Χαοτιάν και Ιγκορ Ροντιόνοφ εξέφρασαν τη βούληση των χωρών τους να αναπτύξουν τους στρατιωτικούς δεσμούς, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η συνεργασία αυτή "δεν έχει ως στόχο τρίτες χώρες", μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Η επίσημη εξαήμερη επίσκεψη του Ροντιόνοφ, που άρχισε την Κυριακή, 13 Απρίλη, στην Κίνα "δεν είναι μόνο ευνοϊκή για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δυο στρατούς μας, αλλά επίσης και για τη συνολική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", επισήμανε ο Τσι κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών.

Από τη μεριά του, ο Ροντιόνοφ σημείωσε "οι σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους δυο στρατούς δεν έχουν ως στόχο τρίτες χώρες", αλλά, αντίθετα, "είναι ευνοϊκές για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια".

Η επίσκεψη του Ροντιόνοφ στην Κίνα γίνεται μια βδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του Κινέζου Προέδρου Ζιάνγκ Ζεμίν, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και θα υπογραφεί συμφωνία που αφορά τη μείωση των ενόπλων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των σινο-ρωσικών συνόρων. "Θέλουμε να πάμε στον 21ο αιώνα με τη Ρωσία, ώστε οι δύο χώρες να γίνουν για πάντα καλοί γείτονες, καλοί συνεργάτες, καλοί φίλοι, που θα προωθούν τη στρατηγική τους συνεργασία", πρόσθεσε ο Τσι. Σημειώνουμε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν συνάψει το 1996 με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κίνα του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν "συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τον 21ο αιώνα", που στοχεύει στην εγκαθίδρυση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο, που στις δεκαετίες του '60 και του '70 είχαν σοβαρές διενέξεις για ιδεολογικά και εδαφικά ζητήματα. Τη συμφωνία αυτή ακολούθησε Συνθήκη Ασφαλείας ανάμεσα στην Κίνα, τη Ρωσία και τις τρεις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας - Καζαχστάν, Κιργισία και Τατζικιστάν - που δημιουργεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 8.000 χλμ. κατά μήκος των παλαιών σινο-σοβιετικών συνόρων. Η Κίνα και η Ρωσία "πέτυχαν να συνάψουν σχέσεις εμπιστοσύνης μέσω του διαλόγου, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε ο Ροντιόνοφ. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, στο Πεκίνο το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Κίνα θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών των δυο υπουργών, οι οποίοι θα συζητήσουν και το θέμα της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας.

Ο Ροντιόνοφ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ανώτατο διοικητή των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων Ζιάνγκ Ζεμίν και τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Λιού Χουακίνκ.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν, εξάλλου, ότι η επίσκεψη του Ροντιόνοφ εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της Μόσχας για ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα, προσβλέποντας προς ανατολάς, τη στιγμή που οι σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές κυβερνήσεις περνούν περίοδο έντασης λόγω της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ