Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσπάθειες αναθέρμανσης κάποιου διαλόγου

ΒΑΛΕΤΤΑ και ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Ενώ οι σποραδικές συγκρούσεις ισραηλινών και παλαιστινίων συνεχίζονταν χτες, οι προσπάθειες "αναθέρμανσης" του ισραηλινοπαλαιστινιακού διαλόγου συνεχίζονταν, τόσο στη Μάλτα, όπου βρισκόταν ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Νταβίντ Λεβί, όσο και στη Γάζα, όπου αναμένεται σήμερα ο απεσταλμένος του Μπιλ Κλίντον, Ντένις Ρος.

Οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν χτες στο έδαφος της Δυτικής Οχθης, όταν ομάδα Εβραίων εποίκων κατέστρεψε παραπήγματα Παλαιστινίων, στη ζώνη που χωρίζει τον αραβικό τομέα από προάστιο της Χεβρώνας υπό ισραηλινό έλεγχο. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν, πετροβολώντας τους και τα επεισόδια κατασιγάστηκαν με την επέμβαση δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής αστυνομίας. Χτες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός χαλάρωσε τους περιορισμούς όσον αφορά την είσοδο Παλαιστίνιων στο Ισραήλ από τα αυτόνομα εδάφη.

Στο μεταξύ δύο αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στα βόρεια της κατεχόμενης ζώνης ασφαλείας του νοτίου Λιβάνου, όπως ισχυρίστηκαν χτες πηγές του στρατού του Ισραήλ.

Η "Γιεντότ Αχρονότ" δημοσιοποίησε πληροφορίες ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κατασκευάζει χειροβομβίδες και μικρού διαμετρήματος όπλα, ενώ παράλληλα επιχειρεί να αγοράσει αντιαρματικές ρουκέτες. Η κατηγορία είναι σοβαρή, αφού παραβιάζει τις συμφωνίες ειρήνης των δύο πλευρών (αν και οι Ισραηλινοί μάλλον τις αγνοούν). Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρνήθηκε ότι ευσταθεί η πληροφορία.

Συνάντηση Αραφάτ - Λεβί;

Οι πληροφορίες, όσον αφορά την πραγματοποίηση ή μη κατ' ιδίαν συνάντησης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του υπουργού Εξωτερικών του Νετανιάχου, Νταβίντ Λεβί, στο περιθώριο της Ευρω-μεσογειακής διάσκεψης στη Μάλτα, ήταν αλληλοσυγκρουόμενες χτες το απόγευμα. Το μεν "Ασοσιέιτεντ Πρες" έφερε τον Αραφάτ να δήλωσε ότι "είμαστε ευτυχείς που έχουμε αυτή την ευκαιρία για συνομιλίες", και τον Λεβί από την πλευρά του να δηλώνει ότι "μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια μέσω τω συνομιλιών", και πρόσθετε "χρώμα", αναφέροντας ότι στην άφιξή τους ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς Βαν Μίρλο, είπε έχοντας τον ένα στα αριστερά και τον άλλο στα δεξιά του, "είμαστε περήφανοι που σας έχουμε εδώ σήμερα". Το "Ρόιτερ", από την άλλη πλευρά, έφερε λίγο νωρίτερα τον Παλαιστίνιο υπουργό σχεδιασμού Ναμπίλ Σαάθ να δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει με τον ίδιο και "όχι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ".

Ούτως ή άλλως - είτε δηλαδή ο Αραφάτ συναντιόταν με τον Λεβί, είτε άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι -πρόκειται για την πρώτη ισραηλινο - παλαιστινιακή συνάντηση υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιείται μετά την έναρξη της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία αναζωπύρωσε την ένταση και (ξανά)πάγωσε την "ειρηνευτική διαδικασία".

Ο στόχος των ευρωπαϊκών χωρών - κυρίως της Γαλλίας - είναι διττός: αφ' ενός, να οικοδομήσουν στενότερες οικονομικές σχέσεις τόσο με τις αραβικές χώρες, όσο και με το Ισραήλ. Αφ' ετέρου, να εμπλακούν ενεργότερα στην"ειρηνευτική διαδικασία", παρά τις "επιφυλάξεις" ισραηλινών και Αμερικανών.

Επαναφορά της αμερικανικής πρωτοβουλίας

Στο μεταξύ αναμένεται σήμερα στη Γάζα ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Ντένις Ρος, για να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ. Στόχος (και) του Ρος, να αναθερμάνει το διάλογο Ισραηλινής και παλαιστινιακής ηγεσίας... Η κίνηση έχει "διερευνητικό" χαρακτήρα και προηγείται της μελλούμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας "για την άρση του αδιεξόδου".

Ο Αιγύπτιος σύμβουλος του Προέδρου Μουμπάρακ Οσάμα Αλ Μπαζ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από χθες, πραγματοποιώντας συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Αλ Μπαζ θέτει ορισμένες αιγυπτιακές "προτάσεις", για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που ανέκυψε στο Μεσανατολικό και για να αποφευχθεί νέος κύκλος εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

Μουσουλμάνοι κατά χριστιανών;

Ενταση στις σχέσεις μουσουλμάνων και χριστιανών προκαλεί το γεγονός (έγινε γνωστό χθες) ότι οι υπεύθυνοι ενός μουσουλμανικού τεμένους που βρίσκεται ακριβώς πλάι στο Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, κατεδάφισαν τον ενδιάμεσο τοίχο και ενσωμάτωσαν στο τζαμί δύο αίθουσες, οι οποίες ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία.

Η χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ ζήτησε παρέμβαση από πλευράς του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του δημάρχου της πόλης, ενώ ο φραγκισκανός ιερέας Κλαούντιο Μπορότο δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι ενήργησαν έτσι χωρίς να προκληθούν και ενώ οι δύο κοινότητες συνυπάρχουν ειρηνικά.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι "οι οικοδομικές εργασίες στο τέμενος δεν είχαν την έγκρισή μας και επομένως θα μπορούσε να κριθεί αναγκαία η παρέμβασή μας", σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ".

Κατά πληροφορίες την Κυριακή πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό σύσκεψη εκπροσώπων των υπουργείων Θρησκευμάτων και Εξωτερικών με τη συμμετοχή υπευθύνων του Σιν Μπετ, των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ