Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Σήμερα ανοίγει η αυλαία της ελληνικής εμπλοκής

Αναχωρούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ένας λόχος αεροπορικώς για τα Τίρανα κι άλλος ένας με αρματαγωγό διά θαλάσσης για την Αυλώνα

Ανοίγει σήμερα, με την αναχώρηση του πρώτου τμήματος του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος για την Αλβανία, ο φαύλος κύκλος της ελληνικής εμπλοκής στην περιπέτεια της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα αυτή. Η όλη επιχείρηση ονομάζεται "Αυγή".

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, σήμερα πρόκειται να αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη για Αλβανία δύο λόχοι. Ο ένας θα είναι ο λόχος προπομπός του κυρίως τάγματος που θα εγκατασταθεί στα Τίρανα, για τη διαμόρφωση των όρων της εγκατάστασης της κύριας ελληνικής δύναμης. Ο λόχος αυτός θα αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C - 130 από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό το αεροδρόμιο των Τιράνων. Ο άλλος λόχος Ελλήνων μισθοφόρων θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη σήμερα στη 1 μ.μ. αφού επιβιβαστεί στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ΣΑΜΟΣ με προορισμό το λιμάνι της Αυλώνας, όπου θα φτάσει δύο μέρες μετά και θα εγκατασταθεί στην πόλη αυτή. Ο λόχος αυτός θα είναι μεν αυτοδύναμος, θα ενταχθεί όμως σε ιταλικό τάγμα και θα τελεί υπό ιταλική διοίκηση.

Η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος προβλέπεται να αναχωρήσει και αυτή με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού από τη Θεσσαλονίκη στις 20 Απρίλη με προορισμό το λιμάνι του Δυρραχίου, όπου θα αφιχθεί δύο μέρες μετά. Από εκεί οδικώς θα προωθηθεί στα Τίρανα, όπου και θα στρατοπεδεύσει στις νότιες παρυφές της πόλης στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας. Το σύνολο της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας αποτελείται, σε πρώτη φάση, από 87 αξιωματικούς και 630 υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες. Η δύναμη θα πάρει μαζί της βαριά οχήματα, ανάμεσά τους και 17 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 20 περίπου εξοπλισμένα τζιπ. Θα διαθέτει ακόμα και αντιαρματικούς πυραύλους τύπου "Μίλιαν",πράγμα βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις οποίες "δε θα μεταφερθεί υλικό, το οποίο θα μπορεί να λογιστεί ότι είναι υλικό που θα κάνει πόλεμο".

Χτες εξάλλου συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο έκανε στο "παραπέντε" την τυπική επικύρωση της απόφασης για την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία. Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επανέλαβε και χτες τα περί "προστασίας της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη γειτονική χώρα", αλλά δεν έκανε κουβέντα για αυτή καθαυτή την ανθρωπιστική βοήθεια, που φαίνεται να είναι μόνο το άλλοθι της ξένης επέμβασης για την καταστολή της εξέγερσης του αλβανικού λαού. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση στις 10 το πρωί της Παρασκευής, είτε του ΚΥΣΕΑ, είτε της Κυβερνητικής Επιτροπής, είτε του Υπουργικού Συμβουλίου, για να ασχοληθεί με την αλβανική κρίση στο σύνολό της και την πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, για να δικαιολογήσει τον τρόπο που αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη, υποστήριξε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν μόνο τυπική, εφόσον προϋπήρχε η απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας δεν είναι ο βασικός στόχος, αλλά αυτή είναι προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ως πολιτικό στόχο της αποστολής αυτής ανέφερε τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών μετά ένα τρίμηνο.

Από κοντά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής,ο οποίος έσπευσε χτες να "χαιρετίσει τη συμμετοχή των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην προσπάθεια για την εξομάλυνση της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη γειτονική Αλβανία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ