Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ανέξοδα ξόρκια για τη φοροδιαφυγή
  • Ο φόβος της μεγάλης υστέρησης εσόδων φέρνει πάλι στον αφρό τη δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή
  • Στοιχεία που αποδεικνύουν τη σαπίλα της "οικονομίας της αγοράς" τα πλαστά τιμολόγια και οι ψεύτικες δηλώσεις των επιχειρηματιών

Υπό το άγχος της μεγάλης υστέρησης των φορολογικών εσόδων - στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν για υστέρηση μεταξύ 300 και 500 δισ. δραχμών στο τέλος του χρόνου - το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χτες τα συνήθη απειλητικά μηνύματα προς τους επιδιδόμενους στο άθλημα της φοροδιαφυγής. Χωρίς να υπάρχει καν η σκέψη για την προώθηση ρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίσουν πράγματι το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δηλώνει και πάλι ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και ότι από εδώ και τούδε θα εφαρμοστεί το κράτος του νόμου... Στα πλαίσια αυτά, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς επιχείρησε χτες να διαμορφώσει την εντύπωση πως η κυβέρνηση - αυτή η ίδια που πριν από ένα χρόνο είχε απαλλάξει τους εφοπλιστές Βαρδινογιάννη και Λάτση από τόκους υπερημερίας τουλάχιστον 200 δισ. δραχμών - κήρυξε ιερό πόλεμο κατά των λαθρεμπόρων υγρών καυσίμων, ενώ απείλησε να δημοσιοποιήσει λίστες με ονόματα αυτών που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Το όπλο βέβαια της δημοσιοποίησης ονομάτων το έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, για λόγους εντυπωσιασμού τις περισσότερες φορές, χωρίς βέβαια κανένα αποτέλεσμα για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αφού σε καμιά περίπτωση δε συνοδεύεται από μέτρα για την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, κύρια του μεγάλου κεφαλαίου. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού παραμένει ανέπαφος ο αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος με τους μισθωτούς - συνταξιούχους να φορολογούνται ανηλεώς και το υπουργείο Οικονομικών να παίζει κρυφτούλι για το τι μέλλει γενέσθαι με το μηχανισμό κλοπής των λαϊκών εισοδημάτων, την ατιμαριθμοποίητη δηλαδή φορολογική κλίμακα και τα απαράδεκτα χαμηλά αφορολόγητα εισοδηματικά όρια. Ερωτώμενος ο Γ. Δρυς για το τι σκέπτεται να πράξει το υπουργείο Οικονομικών με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας - με δεδομένη μάλιστα και φέτος την υπερφορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων - για μια ακόμη φορά τήρησε κλειστά τα χαρτιά του και αρνήθηκε να απαντήσει, ισχυριζόμενος ότι το θέμα αυτό συζητείται στον "κοινωνικό διάλογο" και ως εκ τούτου δε θα ήθελε να ανακοινώσει τίποτα πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών...

Οι μισές

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία από το ΚΕΠΥΟ - τα οποία ρίχνουν ορισμένες μόνο ακτίνες φωτός στο ηθικό εποικοδόμημα της "οικονομίας της αγοράς" που χτίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - το οικονομικό έτος 1994 (αφορά την οικονομική δραστηριότητα του 1993):

  • Οι επιχειρήσεις που είχαν υποχρέωση να υποβάλουν στοιχεία τιμολογίων ανέρχονταν σε 1.113.210.
  • Οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν στοιχεία μέσα στην προθεσμία ανέρχονται σε 627.511 ή ποσοστό 56,36%.
  • Οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν στοιχεία ανέρχονται σε 485.699 ή ποσοστό 43,63%.

Από εκείνους που υπέβαλαν τα στοιχεία των δηλώσεων - από τις 627.511 επιχειρήσεις - 70.000 υπέβαλαν τα στοιχεία σε μαγνητικά μέσα (σε δισκέτες) και από αυτές οι 60.000 επιχειρήσεις έστειλαν - σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών - εσφαλμένα στοιχεία, έχοντας την εντύπωση ότι δε θα ελέγχουν κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου... Επίσης, από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που υπέβαλαν στοιχεία σε γραπτές καταστάσεις και μετά από από τον πρώτο έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι 10.000 επιχειρήσεις έδωσαν εσφαλμένο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή δεν είχαν καθόλου ΑΦΜ. Μερικές επιχειρήσεις είχαν τυπώσει σφραγίδες με εσφαλμένο ΑΦΜ... Οσο για τις 485.699 επιχειρήσεις που δε συμπλήρωσαν τα σχετικά στοιχεία, το υπουργείο απειλεί με επιβολή προστίμων ύψους 100.000 έως 300.000 δραχμών. Η "οικονομία της αγοράς" σε όλο της το μεγαλείο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε επίσης λόγο για έξαρση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ μίλησε για τη δημιουργία μετώπου πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών φορέων και της κοινής γνώμης εναντίον όσων λειτουργούν προκλητικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου... Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υφυπουργός Οικονομικών απειλεί τους φοροφυγάδες, στέλνοντας μήνυμα προς όλους - όσο ψηλά, λέει, κι αν βρίσκονται - ότι έφτασε η ώρα που ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του... Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία με λίστες ονομάτων εκείνων που έχουν συλληφθεί να εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, με στόχο να προστατευτούν οι τίμιοι επιχειρηματίες και πελάτες... Απειλές, που είναι δύσκολο να κρύψουν το άγχος και την αγωνία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών εσόδων, η οποία κάθε άλλο από καλή είναι.

  • Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις 319 ΔΟΥ, που έδωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, τα έσοδα σε ταμειακή βάση αυξήθηκαν τον Ιούλη κατά 16% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1996.
  • Από την 8η εκκαθάριση 389.876 φορολογικών δηλώσεων, οι 172.099 είναι χρεωστικές (το χρεωστικό ποσό ανέρχεται σε 56,6 δισ. δραχμές), οι 121.518 πιστωτικές (το πιστωτικό ποσό ανέρχεται σε 10,51 δισ. δραχμές), ενώ οι 96.249 είναι μηδενικές.

Σε σύνολο 2.910.338 εκκαθαρισθεισών φορολογικών δηλώσεων, το χρεωστικό υπόλοιπο ανέρχεται σε 319,37 δισ. δραχμές και το πιστωτικό σε 70,47 δισ. δραχμές.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ