Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για νέο, αγωνιστικό προσανατολισμό

Του Κώστα ΕΞΑΡΧΟΥ *

Τον περασμένο Δεκέμβρη έγιναν εκλογές στο Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Αθήνας και αναδείχτηκε νέα διοίκηση. Η αλλαγή αυτή θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία, διότι επί 24 ολόκληρα χρόνια, περιχαρακωμένα στο πιο αντιδημοκρατικό πλαίσιο, κρατούσαν το Σύνδεσμο τα ίδια πρόσωπα, λες και ανήκαν στην κατηγορία των "αθανάτων" της Ακαδημίας Αθηνών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να οδηγηθεί ο Σύνδεσμος σε μαρασμό και να καταντήσει "σφραγίδα". Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το νέο διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες και πρέπει άμεσα να αποτελματώσει το Σύνδεσμο Αθηνών, να τον οργανώσει και να τον οδηγήσει σε δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες προς όφελος των συνταξιούχων. Η ίδια κατάσταση ισχύει και για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ). Στην καταστατική συνέλευση που έγινε στις 9 Γενάρη, οι αντιπρόσωποι του Συνδέσμου Αθήνας στην ΠΟΠΣ, μαζί με ορισμένους αντιπροσώπους των επαρχιακών συλλόγων, έκαναν ό,τι μπορούσαν για τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική λειτουργία της ΠΟΠΣ και θεωρούμε αναγκαίο τον εκδημοκρατισμό του καταστατικού της, καθώς και του καταστατικού του Συνδέσμου της Επαρχίας, διότι μόνο έτσι, το συνδικαλιστικό σώμα των συνταξιούχων θα αποκτήσει λειτουργικότητα για αποτελεσματικούς αγώνες.

Χρειάζεται, λοιπόν, νέος οργανωτικός προσανατολισμός για την ουσιαστική διεκδίκηση και επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, τα οποία παραμένουν άλυτα. Η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων γίνεται τραγική και απαράδεκτη, εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, βασισμένης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου. Η κυβέρνηση, κινούμενη απαρέγκλιτα στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει την ανάλγητη οικονομική της πολιτική και οδηγεί τα εισοδήματα των συνταξιούχων σε ανησυχητική συρρίκνωση. Οι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων τους, με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θίγουν περισσότερο τους συνταξιούχους, την επιδοματική πολιτική στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, την περικοπή φαρμάκων, τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα είδη κατανάλωσης και με την ανισομερή οικονομική κατανομή του Εθνικού Εισοδήματος στους Ελληνες πολίτες, συντελούν στην εξαφάνιση των κατακτήσεων των συνταξιούχων και στην οικονομική τους εξαθλίωση.

Αντιμέτωποι με αυτές τις απάνθρωπες εξελίξεις, που επιδεινώνει η "καταιγίδα" της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι συνταξιούχοι, δεν πρέπει να παραμείνουν σε αδράνεια. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε το εκλογικό συνέδριο της ΠΟΠΣ και θα πρέπει οι αντιπρόσωποι όλων των συλλόγων να δραστηριοποιηθούν δυναμικά ώστε με τη συμμετοχή τους στο ΔΣ της ΠΟΠΣ - και τούτο γιατί "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα" - να αλλάξει η δομή του συνδικαλιστικού σώματος των συνταξιούχων και να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστροφης πορείας στο συνδικαλιστικό σώμα των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που να είναι δυναμικό και αποτελεσματικό στη διεκδίκηση και επίλυση των αιτημάτων των συνταξιούχων. Η ΠΟΠΣ, που είναι ηλικίας μισού αιώνα, διοικείται ως τώρα σχεδόν από τα ίδια πρόσωπα, που είναι προσηλωμένα σε "αρτηριοσκληρωτικές" θέσεις. Οσο καλή διάθεση κι αν είχε, δεν κατόρθωσε να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις της σημερινής πραγματικότητας και μάλλον τηρούσε συναινετική στάση, αντί της δραστήριας αντιμετώπισης των προβλημάτων των συνταξιούχων. Γι' αυτό νομίζουμε πως στο επικείμενο εκλογικό συνέδριο της ΠΟΠΣ που θα γίνει στις 30 Μάρτη, είναι χρέος όλων των αντιπροσώπων της ΠΟΠΣ, όλων μας, να στρατευτούμε δυναμικά για να οικοδομήσουμε μια νέα, αναγεννημένη και σύγχρονη ΠΟΠΣ, ικανή να προβάλλει σθεναρά την αντίθεσή της, να απαιτεί διεκδικητικά και να γίνει αποτελεσματικό όργανο προάσπισης των συμφερόντων των συνταξιούχων.

* Ο Κώστας Εξαρχος είναι γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ