Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στο κυνήγι της τρίτης ευκαιρίας

Ολυμπιακός και ΠΑΟ ξεκινούν την Πέμπτη το Γολγοθά τους για το Παρίσι, με αντιπάλους Ρεάλ και Τρεβίζο

"Δεν πειράζει. Του χρόνου στο Παρίσι θα έχουμε μια τρίτη ευκαιρία να κατακτήσουμε το τρόπαιο". Λόγια παρηγοριάς από Παναθηναϊκούς και Ολυμπιακούς πέρσι στη Σαραγόσα, μετά από το δεύτερο αποτυχημένο τους φάιναλ φορ. Το Παρίσι... δε χάθηκε. Τους περιμένει στις 9 Απρίλη στο εναρκτήριο τζάμπολ του 9ου φάιναλ φορ. Η διαφορά είναι ότι η διαδρομή δεν περνάει φέτος από Αθήνα και Πειραιά. Η πρόκριση θα κριθεί στη Μαδρίτη και το Τρεβίζο.

Εστω και χωρίς πλεονέκτημα έδρας, τίποτα δε χάθηκε. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ακόμα και για προληπτικούς. Ας μην ξεχνάμε ότι το Παρίσι δεν έχει αποδειχθεί γούρικη πόλη για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Γ. Ιωαννίδης θα θυμάται ασφαλώς, ότι το 1991 δεν μπόρεσε να οδηγήσει τον τότε κραταιό Αρη στην πόλη του φωτός, που φιλοξενούσε το 4ο φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ηταν η αρχή του τέλους στη μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία των κιτρινόμαυρων.

Το 1996, από όποια παράμετρο κι αν το δει κανείς, δεν είναι 1991. Οι ισορροπίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ανατράπηκαν. Η ακατανίκητη ομάδα που λέγονταν Γιουγκοπλάστικα δεν υπάρχει πια και το όνομα της Ρεάλ δεν προκαλεί πλέον κανένα δέος. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θεωρούνται και είναι υπερδυνάμεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μέχρι το εναρκτήριο τζάμπολ της Πέμπτης, όπου οι Πειραιώτες θα φιλοξενήσουν τη Ρεάλ και οι Αθηναίοι την Τρεβίζο, θα έχουν 33% πιθανότητες πρόκρισης. Αν νικήσουν θα πάνε στην έδρα των αντιπάλων τους για ένα ή δύο παιχνίδια, με πιθανότητες που θα είναι ούτε περισσότερες, αλλά ούτε και λιγότερες από 50%. Αν ηττηθούν θα δουν τον Πύργο του Αϊφελ μόνο από την οθόνη της τηλεόρασης.

"Κλειδιά" Ρίβερς και Αρλάουσκας

Η Ρεάλ έρχεται στον Πειραιά με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Στον περσινό τελικό είχε νικήσει τον Ολυμπιακό με 73-61, στοιχείο που μεγαλώνει το ενδιαφέρον της συνάντησης. Δεν είναι βέβαια η ίδια ομάδα, καθώς δεν έχει πλέον στη δύναμή της το θωρηκτό που άκουγε στο όνομα Αρβιντας Σαμπόνις. Στη Σαραγόσα ο Λιθουανός είχε αναδειχτεί κορυφαίος παίκτης, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν μόνο αυτός που έγειρε τη ζυγαριά υπέρ της Ρεάλ. Στον τελικό αγωνίστηκε 25 λεπτά, χωρίς οι παίκτες του Ολυμπιακού να εκμεταλλευτούν το δεκαπεντάλεπτο της απουσίας του και το γεγονός ότι χρεώθηκε νωρίς με φάουλ. Το παιχνίδι κρίθηκε στην περιφέρεια, όπου ο δαιμόνιος Ζ. Ομπράντοβιτς, με τρεις τίτλους στη συλλογή του σε αντίστοιχες διοργανώσεις, κατάφερε να βγάλει εκτός αγώνα το βαρύ πυροβολικό του Ολυμπιακού που άκουγε στο όνομα Εντι Τζόνσον. Ο Τζ. Αρλάουσκας με τον συμπατριώτη του Ντ. Ρίβερς θα είναι οι πρωταγωνιστές και ταυτόχρονα το βαρόμετρο των φετινών συναντήσεων. Από την απόδοσή τους θα κριθεί ο νικητής. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα στατιστική, ο Ρίβερς υπερέχει των Σάντος, Αντούνεθ, ενώ ο Αρλάουσκας είναι παίκτης με προσόντα ανάλογα του Τάρλατς, άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μεγάλο ντεζαβαντάζ για τον Ιωαννίδη θα είναι πιθανή απουσία ή αδυναμία του Μπέρι να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγώνων. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής το 1993 από τη Μαδρίτη με 58-57.

Μπενετόν: Με Ρεμπράτσα και βετεράνους

Παναθηναϊκός και Τρεβίζο δεν έχουν προϊστορία. Η ιταλική ομάδα έγινε γνωστή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1992, όταν ο πρόεδρός της, Μπενετόν, αποφάσισε να πληρώσει 4.000.000 δολάρια για τον Κροάτη Κούκοτς και εμπιστεύτηκε το τιμόνι της ομάδας σε έναν άλλον Κροάτη, τον Πέταρ Σκάνσι. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής πρωτάθλημα Ιταλίας. Στο ελληνικό κοινό έγινε γνωστή με τη συντριβή της το 1992 από το Περιστέρι με 93-72 στο πλαίσιο του κυπέλλου Κόρατς και τη νίκη της επί του ΠΑΟΚ με τρίποντο του Ραγκάτσι (79-77) στον ημιτελικό του φάιναλ φορ των Αθηνών το 1993.

Ο Μάικ Ντ' Αντόνι ανέλαβε να οδηγήσει την Τρεβίζο στη μετά Κούκοτς εποχή. Η δεύτερη θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα ήταν ό,τι καλύτερο πέτυχε. Στην αρχή της περιόδου έχασε τον Ρουσκόνι που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ (επέστρεψε ήδη, αλλά δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) και στη θέση του απέκτησε τον Σέρβο Ρεμπράτσα. Γύρω από τον σέντερ της εθνικής Γιουγκοσλαβίας ο Ντ' Αντόνι έχει κτίσει το παιχνίδι της Μπενετόν, ενώ στην περιφέρεια δεσπόζουν οι βετεράνοι πια Ιταλοί διεθνείς, Πίτις, Ιακοπίνι, Πεσίνα και Αμπράσα. Αν ο Μπ. Μάλκοβιτς σταματήσει το ρυθμό των Ιταλών και οι Βράνκοβιτς, Οικονόμου, Ουίλκινς παρουσιάσουν στο γήπεδο το 70-80% των δυνατοτήτων τους, ο Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει στις 12 Μάρτη στο Τρεβίζο με πολλές πιθανότητες πρόκρισης. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι η Τρεβίζο είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ