Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Να αποκαλύψουμε τα σχέδια της Δύσης

"Πρέπει να αποκαλύψουμε τα σχέδια των στρατοκρατών της Αγκυρας και των οικονομικών συμφερόντων της Δύσης", είπε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,επισημαίνοντας ότι "τίποτα δεν αποκλείει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο", τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι "η Τουρκία έχει την υποστήριξη, τόσο των εντός εισαγωγικών φίλων μας, όσο και των εχθρών μας". Ακόμα υπογράμμισε: "Είναι φανερό πως εισερχόμεθα, αν δεν έχουμε ήδη εισέλθει, σε οξύτερη φάση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Την οξύτερη ίσως από το 1974".

Οι παραπάνω επισημάνσεις του προέδρου της Βουλής έγιναν με αφορμή την παρουσίαση από τους Π. Ζακολίκο και Στ. Παπαθεμελή,των αποτελεσμάτων των επαφών των διακομματικών επιτροπών του ελληνικού Κοινοβουλίου με παράγοντες και προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ελληνικές θέσεις μετά την κρίση στα Ιμια. Ο Απ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι οι σχετικές προσπάθειες πρέπει να είναι μακρόπνοες και τα αποτελέσματά τους δεν έρχονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ο Απ. Κακλαμάνης, αναφερόμενος ακολούθως στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ρ. Ντενκτάς, τόνισε: "Ο Ντενκτάς είναι εγκληματίας πολέμου. Περιμένουμε να εκδηλωθεί ανάλογη ευαισθησία με αυτή του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

Τόσο ο Π. Ζακολίκος, όσο και ο Στ. Παπαθεμελής εκτίμησαν ότι τα αποτελέσματα των επαφών των διακομματικών επιτροπών, που επισκέφθηκαν χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ήταν θετικά. Απαντώντας, όμως, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, παραδέχτηκαν ότι οι θετικές αντιδράσεις δεν εκφράστηκαν σε επίπεδο κυβερνήσεων. Ο Στ. Παπαθεμελής, μάλιστα, είπε ότι οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν φειδωλοί.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, που μετείχε στην αντιπροσωπεία η οποία επισκέφθηκε Φινλανδία, Σουηδία και Γερμανία, απαντώντας σε ερώτηση του "Ριζοσπάστη", αφού χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της Βουλής για ενημέρωση ξένων Κοινοβουλίων, αξιωματούχων και παραγόντων, σημείωσε ότι από τη μέχρι τώρα εμπειρία των επισκέψεων επηρεάζονται ορισμένοι σε προσωπικό όμως επίπεδο από τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας, παράλληλα, ότι από άποψη κυβερνητικών αξιωματούχων και συλλογικών οργάνων δεν έχουμε υιοθέτηση κάποιας διαφορετικής θέσης από όσα λένε τα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε: "Εάν η προσπάθεια ενημέρωσης δε συνοδευτεί με αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής στο όλο θέμα, που σημαίνει, πέρα από την ενημέρωση και ουσιαστικές πιέσεις προς τους εντός εισαγωγικών συμμάχους, και αμφισβήτηση στην πράξη πολιτικών και πρακτικών υποταγής, δε θα υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ