Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Νίκη "Συντηρητικών" στην Αυστραλία

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Ο ηγέτης των "Φιλελεύθερων", Τζον Χάουαρντ, είναι ο νικητής των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στην Αυστραλία. Ρυθμιστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έπαιξε η μεταστροφή του 6,2% του εκλογικού σώματος, το οποίο μέχρι πρότινος ψήφιζε το "Εργατικό Κόμμα".

Ο 56χρονος Χάουαρντ, που παίρνει τη θέση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Πολ Κίτινγκ, δήλωσε μετά την εκλογή του ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα "έχοντας πλήρη συνείδηση των τεράστιων ευθυνών". Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των "Εργατικών" παραδέχτηκε την ήττα της παράταξής του δηλώνοντας ότι μετά από 13 χρόνια παραμονής στην εξουσία παραδίδει τη σκυτάλη διακυβέρνησης "μιας χώρας σε ανάπτυξη και σε απόλυτη τάξη".

Παρά το γεγονός ότι ο νικητής των εκλογών ήταν ξεκάθαρος μόλις πέντε ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπεων, τα επίσημα ποσοστά των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν έγιναν (μέχρι αργά χτες το απόγευμα) γνωστά... Οπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα στοιχεία έμπειρων εκλογικών αναλυτών, η συμμαχία ανάμεσα στο "Φιλελεύθερο" και "Εθνικό Κόμμα" φαίνεται να κατακτά 42 έδρες περισσότερες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέλη της οποίας είναι 148 στο σύνολο. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες ήταν περίπου 11.600.000 σε σύνολο πληθυσμού άνω των 18.000.000 ατόμων. Η εφετινή εκλογική νίκη του συνασπισμού ανάμεσα στο "Εθνικό Κόμμα" και τους "Φιλελεύθερους" θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 21 χρόνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ