Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Βομβαρδίστηκαν τα σχέδια ειρήνευσης
  • Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες από τις δυο βομβιστικές επιθέσεις των δύο μόνο τελευταίων ημερών. Μέχρι και ενδεχόμενο επέμβασης στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, συζητά η ισραηλινή κυβέρνηση
  • Μεγάλη συγκέντρωση κατά της βίας από τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών
  • Στρατοκρατούνται οι ισραηλινές πόλεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, μετά τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, για να αναφερθούν μόνο εκείνες των δύο τελευταίων ημερών. Το Ισραήλ έχει βυθιστεί στο πένθος και το σοκ από το χαμό, τουλάχιστον, 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό, περίπου, 100 άλλων δε φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί. Τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και η διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών δεν μπορούν να καθησυχάσουν τους εξαγριωμένους και πανικοβλημένους Ισραηλινούς. Ο Σιμόν Πέρες και η πολιτική του βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα 3 μήνες πριν από τις εκλογές. Η καταδίκη των επιθέσεων από την παλαιστινιακή αρχή και η τεράστια διαδήλωση κατά της βίας, που έγινε στη Γάζα, δε φαίνεται να μπορεί να διατηρήσει την ηρεμία στην περιοχή, που θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί, ενώ αυξάνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η "Χαμάς" έχει συνεργάτες μέσα στο Ισραήλ.

Ατμόσφαιρα πολέμου επικρατεί από την Κυριακή στο Ισραήλ. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ένας κομάντος αυτοκτονίας κατάφερε να εισέλθει σε ένα λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ και να σπείρει το θάνατο την Κυριακή τα ξημερώματα. Από τη βομβιστική αυτή επίθεση στο λεωφορείο 18 (το ίδιο νούμερο είχε και το λεωφορείο που δέχτηκε επίθεση την προηγούμενη βδομάδα), έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, άλλα 10. Λίγες ώρες αργότερα, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, με ανακοινωθέν του, ένα παρακλάδι της οργάνωσης "Χαμάς", που υπογράφει ως "φοιτητές του Γιεχία Αγιάς". Στο κείμενο αυτό σημειωνόταν ότι η τρίτη αυτή επίθεση έκλεινε τον κύκλο της εκδίκησης της οργάνωσης για τη δολοφονία του μηχανικού Γιεχία Αγιάς, στις αρχές Γενάρη. Μάλιστα, η οργάνωση αναλάμβανε τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων για τους 3 επόμενους μήνες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ισραηλινή κυβέρνηση και την παλαιστινιακή αρχή να εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση.

Εξοργισμένος από το νέο αιματοκύλισμα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις ειρηνευτικές συνομιλίες και συνέστησε ψυχραιμία στους συμπατριώτες του. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος έγινε ο βασικός στόχος της λαϊκής οργής και ειδικά των φανατικών Εβραίων, στο εσωτερικό της χώρας του, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο και κήρυξε "ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών". Το έκτακτο αυτό συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή των ισραηλινο-συριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα αραβικά κράτη και, κυρίως, στην Ιορδανία και τη Συρία (που είναι και ορμητήριο των μαχητών του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς") να πάρουν μέτρα κατά των οργανώσεων αυτών. Συγχρόνως, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε την είσοδο Ισραηλινών πολιτών στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές και ανέπτυξε ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο "Αλ Φαρουάχ", κοντά στη Χεβρώνα και ανάγκασε όλους τους άνδρες από 15 έως 65 ετών να συγκεντρωθούν στο σχολείο και να κατεδαφίσουν με τα χέρια τους τα σπίτια των τριών βομβιστών από τη Χεβρώνα, που φέρονται να πραγματοποίησαν τις επιθέσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, αλλά και της Κυριακής.

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, το κλείσιμο των συνόρων και οι στρατιωτικές περίπολοι στην Ιερουσαλήμ δεν εμπόδισαν έναν άλλο κομάντος αυτοκτονίας να πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση, χτες το μεσημέρι, αυτή τη φορά στο Τελ Αβίβ. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, το Ντίζενγκοφ, την ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, άλλα 80, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και πολλά παιδιά. Την ευθύνη και γι' αυτήν την επίθεση ανέλαβε, τηλεφωνικώς, η "Ιζεντίν αλ Κασάμ", στρατιωτικό σκέλος της "Χαμάς".

Μέχρι χτες το βράδυ, ένα νέο έκτακτο ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε ολοκληρωθεί, ενώ δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για το ποιες θα είναι οι αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης μετά το δεύτερο συνεχόμενο αιματοκύλισμα. Αυτό, όμως, που ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επέμβει ο ισραηλινός στρατός στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι η παλαιστινιακή αρχή δεν είναι ικανή να ελέγξει τους φανατικούς ισλαμιστές. Αργά χθες το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύσταση ενός ειδικού αντιτρομοκρατικού στρατιωτικού σώματος, που θα έχει το δικαίωμα να επέμβει ακόμα και εντός των αυτονόμων παλαιτσινιακών εδαφών.

Βαθιά ανησυχία στα αυτόνομα εδάφη

Φανερά εκνευρισμένος και ανήσυχος εμφανίστηκε, μετά τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έκανε λόγο για "καταστροφή". Εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη και τον αποτροπιασμό του, ο Αραφάτ, που έχει, ήδη, συλλάβει 400 μέλη των φανατικών μουσουλμανικών οργανώσεων, κάλεσε τις ηγεσίες της Ιορδανίας και της Συρίας να πάρουν δραστικά μέτρα κατά των ισλαμιστών. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι εντολές για τις επιθέσεις αυτές δίνονται από τις ηγεσίες των στρατιωτικών σκελών, οι οποίες εδρεύουν στη Δαμασκό και στο Αμμάν και δεν ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία των οργανώσεων που βρίσκεται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, η παλαιστινιακή αρχή έθεσε εκτός νόμου όλες τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ αυξήθηκαν οι έλεγχοι στα σπίτια για την ανακάλυψη αδήλωτων όπλων.

Σε μια προσπάθεια να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, η οργάνωση "Φατάχ" του Γιάσερ Αραφάτ σε συνεργασία με άλλεςοργανώσεις πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στη Γάζα. Οι συγκεντρωμένοι, που ήταν πολλές χιλιάδες και ήταν κυρίως φοιτητές και μαθητές, φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και της βίας και καταδίκασαν τις ενέργειες της "Χαμάς".

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση του Ναμπίλ Σάαθ, ηγετικού στελέχους της ΟΑΠ και συμβούλου του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος και προχώρησε σε αποκαλυπτικότατες δηλώσεις. Ο Σάαθ, υπογραμμίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, χαρακτήρισε "πρακτικώς αδύνατη" την υλοποίηση των επιθέσεων αυτών, χωρίς την ύπαρξη συνεργασίας στο εσωτερικό του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι επιθέσεις αυτές ωφελούν τους φανατικούς ισλαμιστές, αλλά και τους ακροδεξιούς φανατικούς Εβραίους, που τάσσονται κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας και συνεπώς είναι εμφανές ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους, με απώτερο στόχο την κατάρρευση της ειρήνης στην περιοχή.

Διεθνής ανησυχία

Αποτροπιασμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δύο τελευταίες επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιορδανία. Σε όλα τα μηνύματα τονίζεται η αναγκαιότητα της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και η αμέριστη υποστήριξη προς τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Σιμόν Πέρες. "Αποτρόπαια ενέργεια δειλίας", χαρακτήρισε τη νέα βομβιστική επίθεση ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τους θαρραλέους μαχητές της ειρήνης σ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Η πιο έντονη αντίδραση, όπως αναμενόταν, ήταν αυτή της Ουάσιγκτον. Εκτός από την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κάλεσε σε έκτακτο συμβούλιο τον υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ (ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στις ΗΠΑ), τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι, αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αντονι Λέικ και τον διευθυντή της CIA Τζον Ντόιτς, με σκοπό να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, αλλά και νέες εσπευσμένες πρωτοβουλίες, ώστε να εκτονωθεί η ένταση στο Ισραήλ. Με ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να σταματήσουν να παρέχουν άσυλο στους "τρομοκράτες" των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των αραβικών χωρών του Κόλπου, βρέθηκε το θέμα των βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ. Στην πλειοψηφία τους, οι αραβικές εφημερίδες επιρρίπτουν την ευθύνη του μακελειού στο Ισραήλ και στην άκαμπτη στάση που τηρεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξει στο έπακρο τα εδάφη που έχει κατακτήσει. Παρ' όλα αυτά, το σύνολο του αραβικού Τύπου μοιάζει να τάσσεται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και προειδοποιεί ότι αν το Ισραήλ δεν κρατήσει μια έντιμη στάση απέναντι στους Παλαιστινίους, η όλη περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε χάος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Πόλεμος" παρασκηνίου, μοιρασιά και αμερικανική κυριαρχία (1996-03-14 00:00:00.0)
Παράταση του αποκλεισμού και της έντασης (1996-03-01 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα εμφύλιας αιματοχυσίας (1995-04-12 00:00:00.0)
"Σκούπα" εναντίον "Χαμάς" (1995-03-23 00:00:00.0)
Κρίσιμες ώρες για την ειρήνη (1995-02-05 00:00:00.0)
Οι περιπλοκές της νέας κατάστασης (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ