Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ κοινός υποψήφιος

Ο Β. Ανπίλοφ δεν υπέγραψε τη συμφωνία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Επετεύχθη ο συνασπισμός των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων μπροστά στις προεδρικές εκλογές. Ο Βίκτορ Ανπίλοφ όμως δεν υπέγραψε τη συμφωνία.

Στις 4 Μάρτη, ώρα 11 το πρωί, συντελέστηκε στη Μόσχα ένα σημαντικό γεγονός, για το οποίο προηγήθηκαν εντατικές διεργασίες τους τελευταίους δυο μήνες. Στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας έγινε η τελετή υπογραφής της "Συμφωνίας Κοινής Δράσης" για την υποστήριξη του ενιαίου υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας στις εκλογές της 16ης Ιούνη 1996.

Η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, ενημέρωσε του παραβρισκόμενους ότι υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έχουν συγκεντρωθεί 5.000.000 υπογραφές, ενώ πολύ πριν είχαν παραδοθεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) οι λίστες με 1.700.000 υπογραφές. Ο έλεγχός τους ολοκληρώνεται και αναμένεται να καταγραφεί η υποψηφιότητα του Ζιουγκάνοφ στην ΚΕΕ. Η Σαβίτσκαγια επισήμανε την ευρεία υποστήριξη του ηγέτη του ΚΚΡΟ, που ήταν αισθητή κατά τη συγκέντρωση υπογραφών, στην οποία συμμετείχαν πρόθυμα όχι μόνο τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, αλλά και πολυάριθμοι εθελοντές βοηθοί.

Πρώτος στον κατάλογο των υπογραφόντων ήταν ο πρόεδρος της ΕΕ του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία", Βίκτορ Ανπίλοφ, ο οποίος, όμως, καθυστέρησε και ήρθε στη συνάντηση όταν η υπογραφή της Συμφωνίας είχε τελειώσει. Του έδωσαν για υπογραφή το ντοκουμέντο, αλλά, ο Ανπίλοφ, αφού το διάβασε γρήγορα, αρνήθηκε να το υπογράψει. Σημειώνουμε ότι στην τελετή αυτή δε συμμετείχε ούτε ο πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης και αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Μπαμπούριν, αν και η πινακίδα με το όνομά του ήταν στο τραπέζι.

Γιατί δεν υπέγραψε ο Ανπίλοφ

Ο Ανπίλοφ ήταν, στην ουσία, ο πρώτος, ο οποίος μερικές μέρες μετά τις εκλογές στην Κρατική Δούμα είχε εκφραστεί δημόσια, σε συνέντευξη Τύπου και στο Συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" (Γενάρης 1996), υπέρ της υποψηφιότητας του Ζιουγκάνοφ. Κι όμως χτες δεν υπέγραψε τη Συμφωνία στήριξής του. Να, πώς εξήγησε ο Ανπίλοφ στο "Ρ" την άρνησή του αυτή: "Τώρα διεξάγεται ο αγώνας σε δυο κατευθύνσεις: απλώς να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε κοινό υποψήφιο - αυτή είναι μια θέση. Είμαστε υπέρ της συνένωσης που να περιέχει: τη στάση απέναντι στη σοβιετική εξουσία, την παλλαϊκή περιουσία, την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας - τι είναι αυτό; Θα το διατηρήσουμε στο εξής, ή, αξιοποιώντας το, θα ενισχύσουμε τη σοβιετική εξουσία, θα επεξεργαστούμε το σοβιετικό σοσιαλιστικό Σύνταγμα, θα συγκαλέσουμε το Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών και θα καταργήσουμε τη θέση του Προέδρου; Διαβάζοντας τώρα το κείμενο της Συμφωνίας, δεν είδα τα σημεία που ανέφερα. Σ' αυτή δηλώνεται η υποστήριξη του κοινού υποψηφίου Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ. Δεν είμαι κατά της υποστήριξης, αλλά σε ποια βάση;".

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ, τόνισε μεταξύ άλλων: "αφού συγκροτηθεί ο συνασπισμός, να αρχίσει η δουλιά του επιτελείου του προεκλογικού συνασπισμού και της ομάδας αναλυτών και ειδικών, που επεξεργάζονται το κοινό πρόγραμμα. Ολα τα κινήματα και ενώσεις έχουν κάνει τις προτάσεις τους". Κατά την άποψή του, προς τα μέσα του Μάρτη θα είναι έτοιμο αυτό το πρόγραμμα και σ' ένα μεγάλο κοινό Συνέδριο θα μπορέσει να εγκριθεί το πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, η οποία έχει παλλαϊκό και πανεθνικό χαρακτήρα. "Υπάρχουν ανώτατες αξίες, που είναι πολύτιμες για κάθε άνθρωπο: υγεία, ασφάλεια, αξιοπρέπεια της χώρας, εκπαίδευση των παιδιών, ευημερία των γερόντων, σεβασμός στο ταλέντο, στην εργασία εκείνων που δημιουργούν με τα χέρια τους τις υπέρτατες αξίες πάνω στη Γη. Γι' αυτό και στη βάση του προγράμματός μας θα πρέπει να βρίσκονται οι ανώτατες αξίες της Ρωσίας, οι υπέρτατες αρετές του λαού μας, όπως η πνευματικότητα, η κρατικότητα, τα ιδανικά του καλού και της δικαιοσύνης", είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ