Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΓΣΕΕ
Με "ενθουσιασμό" ΝΑΙ στη σύμβαση της ντροπής!
  • Μόνη της η "πράσινη" πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας αποφάσισε χτες να προσυπογράψει τις θρασύτατες αξιώσεις του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντάς τες ως "την πιο σημαντική σύμβαση που υπέγραψε ποτέ η ΓΣΕΕ"!
  • "Ταφόπλακα" και για τις κλαδικές συμβάσεις χαρακτήρισαν τη συμφωνία οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ

Την "προκάτ" απόφαση της πλειοψηφούσας κυβερνητικής παράταξης στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, για την υπογραφή με ενθουσιασμό (!) των θρασύτατων προτάσεων των βιομηχάνων και το ξεπούλημα για μια ακόμα φορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης,κατάγγειλαν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ, αποχωρώντας από τη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τη συμφωνία της ντροπής. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, δήλωσε ότι αυτή η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Επιλέγοντας το δρόμο της πλήρους υποταγής στα κελεύσματα του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, η ΠΑΣΚΕ έκανε τελικά χρήση της συγκυριακής αυτοδυναμίας της (έχει τα 23 στα 45 μέλη της διοίκησης), σύροντας τη ΓΣΕΕ στην αποδοχή των προτάσεων των βιομηχάνων για "αύξηση" 202 (!) δραχμών στο κατώτερο μεροκάματο. Αυτόν τον εξευτελισμό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας, χαρακτήρισε "μια από τις σημαντικότερες συμβάσεις, που υπέγραψε ποτέ η ΓΣΕΕ"!

Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ ψηφίστηκε από 22 μέλη της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) και καταψηφίστηκε από 12.Νωρίτερα και αφού αποχώρησε η ΕΣΑΚ,αποσύρθηκαν όλοι οι εν αναμονή ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης, ώστε να προχωρήσει - με ταχύτατες διαδικασίες - η ψηφοφορία που κατέληξε στην υποταγή της Συνομοσπονδίας στις προσταγές της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας, στους όρους του προγράμματος "σύγκλισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πάνω απ' όλα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των βιομηχάνων για αύξηση των υπερκερδών τους. Ενα μέλος της διοίκησης, ο Γ. Κοντάκης της ΠΑΣΚΕ (σύμφωνος με τη συμφωνία της ντροπής, όπως και όλοι οι σύμβουλοι της παράταξής του) ήταν απών από την ψηφοφορία, αλλά παρών στο κτίριο της ΓΣΕΕ...

Να τι υπογράφουν

Σύμφωνα με τη σύμβαση που αποφάσισε να υπογράψει η ΠΑΣΚΕ, στους εργαζόμενους που αμείβονται με το μεροκάματο πείνας του ανειδίκευτου εργάτη, θα δοθεί... 202 δραχμές "αύξηση" στο κατώτερο μεροκάματο για το 1996. Οι βιομήχανοι δίνουν "αυξήσεις" 3,5% +4% για το 1996(5,71% σε ετήσια βάση) με ρήτρα για κάλυψη της διαφοράς που μπορεί να προκύψει αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 6,5%.Για το 1997 οι βιομήχανοι καλύπτουν τον πληθωρισμό και δίνουν... 1% το πρώτο εξάμηνο και 1% το δεύτερο, ενώ με ρήτρα καλύπτουν τον πληθωρισμό στο τέλος του χρόνου. Συμφωνήθηκαν επίσης ορισμένα θεσμικά αιτήματα, ενώ το 35ωρο,από "αίτημα αιχμής" οδηγήθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Κατά τη συνεδρίαση η ΠΑΣΚΕ ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί, με βάση αυτό το πλαίσιο, "συνεκτιμώντας τις πραγματικές (!) αυξήσεις που περιέχει και τις σημαντικές λύσεις στα θεσμικά αιτήματά", όπως σημείωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας!Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ θριαμβολόγησε (!) για τη σύμβαση και επανέλαβε την αντίληψη που συμμερίζεται και ο ΣΕΒ, για επιχειρήσεις "δυο ταχυτήτων", που θα κληθούν να δώσουν αυξήσεις! Διευκρίνισε, επίσης, προδιαγράφοντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, ότι η απόφαση για αποδοχή των εργοδοτικών προτάσεων είναι ομόφωνη από τους "συμβούλους που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ και τα... συγγενή",αναφερόμενος με τον όρο "συγγενή" στο δεύτερο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ υπό τον Ν. Χαρίτο. Στο τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι "οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποδεχτεί αυτή τη σύμβαση" και απευθυνόμενος στις άλλες παρατάξεις είπε ότι "όλοι ήσασταν έτοιμοι να περάσει αυτή η σύμβαση"!

Οι άλλες παρατάξεις

Στη χτεσινή συνεδρίαση οι προτάσεις των εργοδοτών και η τακτική της ΠΑΣΚΕ απορρίφθηκαν και από τις άλλες παρατάξεις, παρ' όλο που η συναινετική πορεία της ΓΣΕΕ, που επισφραγίστηκε από τη χτεσινή συμφωνία, στηρίχτηκε και από αυτές μέχρι σήμερα. Ο αν. πρόεδρος Γ. Μανώλης,της ΔΑΚΕ, μίλησε για "μυστική συμφωνία" κυβέρνησης - εργοδοτών,χαρακτήρισε αρνητική την πρόταση των εργοδοτών και πρότεινε την απόρριψή της και την προκήρυξη 24ωρης απεργίας. Σε δήλωσή του αργότερα χαρακτήρισε "νίκη του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ήττα για τα συμφέροντα των εργαζομένων" την προωθούμενη υπογραφή της σύμβασης από την ΠΑΣΚΕ.

Ο αν. γραμματέας Σ. Λαιμός,της παράταξης του "ΣΥΝ", άσκησε κριτική στις προτάσεις των εργοδοτών και είπε ότι πρέπει να υπάρξει εναλλακτική πρόταση"αλλιώς και να απορρίψουμε σήμερα το πλαίσιο των εργοδοτών θα υπάρξει αδιέξοδο". Αμέσως μετά, ωστόσο, δήλωσε "σεβασμό στην άποψη της πλειοψηφίας". Σε ερώτησή μας, μετά τη συνεδρίαση, αν θα υπογράψει τη σύμβαση σαν αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, είπε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση και ότι ο γενικός γραμματέας πρέπει να υπογράψει...

Γ. Μαυρίκος: Να συγκροτηθεί αγωνιστικό μέτωπο

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, απέρριψε την πρόταση των εργοδοτών, χαρακτήρισε "ταφόπλακα" και για τις κλαδικές συμβάσεις τη σύμβαση, που αποφάσισε να υπογράψει η πράσινη πλειοψηφία και επισήμανε ότι η θέση της ΠΑΣΚΕ είναι συνειδητή επιλογή στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιδιώξεων των βιομηχάνων. Επίσης πρότεινε να προκηρυχτεί 24ωρη απεργία για τις 14 Μάρτη, συλλαλητήριο στις 12 Μάρτη έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ και να συγκροτηθεί αγωνιστικό μέτωπο με τους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε μεταξύ άλλων: "Οι εξελίξεις μέχρι εδώ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της γραμμής που ακολουθείτε και οι τρεις παρατάξεις μαζί, της υποταγής, της ταξικής συνεργασίας και του "ευρωπαϊκού" προσανατολισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της γραμμής είναι λιτότητα για τους μισθωτούς και πολλαπλασιασμός κερδών για τους βιομήχανους. Τα αποτελέσματα της ταξικής γραμμής είναι το 8ωρο, οι συντάξεις, η ασφάλιση, οι άδειες, τα επιδόματα και άλλα. Η σύμβαση που προτείνετε την υπογραφή της έχει τα χαρακτηριστικά δεσμών με διετή διάρκεια. Υποστηρίζετε τη διετή, ενώ ξέρετε ότι το 1997 είναι προεκλογική περίοδος, ότι υπάρχει οικονομική ρευστότητα και ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ανακάμπτει. Ευθυγραμμίζεστε, όμως, με τις επιλογές της κυβέρνησης για λιτότητα μέχρι το τέλος του αιώνα και στηρίζετε τα προγράμματα σύγκλισης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Μετατρέπεται έτσι η ΓΣΕΕ σε κυβερνητικό μαγαζί που δεν εκφράζει τους εργαζόμενους, αλλά αποτελεί καρτέλ συμφερόντων με κυβέρνηση - βιομήχανους - Ευρωπαϊκή Ενωση. Προτείνουμε όχι μόνο την απόρριψη της σύμβασης, αλλά και την καταδίκη και καταψήφισή της από όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, που χρειάζεται να αντιληφθούν ότι η ΓΣΕΕ δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και επιβάλλεται η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Οσο παραμένει αυτή η κατάσταση τίποτα θετικό δεν μπορούν να περιμένουν οι μισθωτοί".

Τοποθετήσεις

Ο Χ. Κατσιώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του: "Χειριστήκατε την υπόθεση της Εθνικής Σύμβασης στα πλαίσια της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Στηρίξατε έμπρακτα το πρόγραμμα σύγκλισης, προσπαθήσατε να αποδείξετε ότι μπορείτε ακόμα να εκτονώνετε την αγανάκτηση των εργαζομένων. Τι άλλο να συμπεράνει κανείς; Οταν η εκτίμηση για την απεργία ήταν ότι πέτυχε, ότι ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων και πάτε και υπογράφετε με όρους που δεν απέχουν από αυτούς πριν την απεργία, αντί να ακολουθήσετε αγωνιστική προοπτική".

Η Χ. Τσεντούρου χαρακτήρισε την "κατ' αρχήν" συμφωνία που επικυρώθηκε χτες "βασιλικότερη του βασιλέως", που "ξεπερνά το πρόγραμμα σύγκλισης, την εισοδηματική πολιτική, τις επιθυμίες της κυβέρνησης, αλλά κυρίως τις επιθυμίες του ΣΕΒ. Οσο και να ψάξεις δε βρίσκεις "πραγματική" αύξηση που επικαλείται ο πρόεδρος".

"Δεν μπορούμε να θριαμβολογούμε για τη συντήρηση της εξαθλίωσης εργαζομένων και συνταξιούχων. Για τις συντάξεις η κοροϊδία συνεχίζεται, πάλι επιτροπές, πάλι στο περίμενε", σημείωσε ο Ν. Βογιατζόγλου,εκπρόσωπος των συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ