Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νεκρώνουν" σήμερα τα γιαπιά

Εικοσιτετράωρη πανοικοδομική απεργία και συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα. Στις 9.30 πμ, στην Κάνιγγος, η συγκέντρωση των απεργών της Αθήνας και του Πειραιά

Στο "πόδι" βρίσκονται σήμερα οι οικοδόμοι όλης της χώρας, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία,διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και τη λύση ασφαλιστικών και εργασιακών προβλημάτων του κλάδου. Οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 9.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

"Για να αναμετρηθούμε σήμερα, με τα μεγάλα ζόρια που περνάμε, νικηφόρα, απαιτείται και μεγάλη συμμετοχή και μαχητική παρουσία στους αγώνες", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καλώντας τους οικοδόμους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργιακή κινητοποίηση. Η εφαρμογή άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης ανεργίας αποτελεί ένα από τα αιτήματα αιχμής του κλάδου. Να σημειώσουμε ότι πανελλαδικά το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 40%, ενώ στην Αττική η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Επίσης η πάταξη των εργολάβων - κατασκευαστών που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς σε συνθήκες "μαύρης εργασίας", η καθιέρωση επαγγελματικής ταυτότητας, αλλά και η εξυγίανση του ΟΕΚ, με παράλληλη ανάπτυξη των στεγαστικών του προγραμμάτων, είναι από τα βασικά αιτήματα των οικοδόμων. Οπως και η επίλυση των ασφαλιστικών προβλημάτων, με πρώτο βήμα την ένταξη του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

"Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τώρα τα αιτήματά μας. Με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προχωρήσει έγκαιρα στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας", υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και προειδοποιεί:"Θα απαντήσουμε όπως ταιριάζει σε τυχόν κωλυσιεργίες, νέες προκλήσεις και εμπαιγμό", εξαγγέλλοντας παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη

Νεκρώνουν τα γιαπιά σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της απεργίας, πραγματοποιεί σήμερα στις 10 το πρωί συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.Οπως δήλωσε χτες στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βασίλης Αχτσής,η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη, τα τελευταία χρόνια, έχει παγώσει και ακολουθεί σταθερά μια φθίνουσα πορεία σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, καθώς οι νέες οικοδομές χτίζονται πλέον στις ανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου το τ.μ. ξεπερνά τις 300.000 δρχ. "Η κατάσταση στον χώρο της οικοδομής, τονίζει ο Β. Αχτσής, έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για τον κλάδο. Πρέπει άμεσα να μπουν σε εφαρμογή τα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ, να μπουν οι γύρω περιοχές στο σχέδιο πόλης και να μειωθεί στα 500 τ.μ. η άδεια οικοδόμησης για τις μη αστικές. Τώρα με το όριο των 4 στρεμμάτων ελάχιστοι διαθέτουν τα χρήματα να χτίσουν και, φυσικά, δεν ανήκουν στους μισθοσυντήρητους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ