Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οχι στην απαλλαγή των εργοδοτών

Υποχρεωτική για κάθε εργοδότη πρέπει να είναι η εισφορά επαγγελματικού κινδύνου, τονίζει η ΓΣΕΕ μετά τις προκλητικές δηλώσεις του ΣΕΒ για κατάργησή της

Με αφορμή τις προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του ΣΕΒ, που για μια ακόμα φορά ζήτησε την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου και την "εξέταση" της χορήγησης επιδομάτων, όπως της ανθυγιεινής εργασίας,η ΓΣΕΕ τονίζει - σε ανακοίνωσή της - ότι "ευρωπαϊκές χώρες με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και με πολύ καλύτερο επίπεδο προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας, έχουν συγκροτημένο κλάδο ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου με δεδομένη την εργοδοτική εισφορά".

Επίσης σημειώνει, σε έντονο ύφος, ότι "οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι πληρώνουν με τη ζωή τους τις άθλιες συνθήκες εργασίας, που με ευθύνη κύρια της εργοδοσίας υπάρχουν σήμερα στους χώρους εργασίας, δεν μπορούν να αγνοούνται",αναφερόμενη στη μη πρόσκλησή της σε προχτεσινή εκδήλωση για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, στην οποία έγιναν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΕΒ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, από το 1992, για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στην πρότασή της αναφέρει: "Στο πλαίσιο του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας από τους ασφαλιστικούς φορείς συγκροτείται κλάδος πρόληψης του Επαγγελματικού Κινδύνου". Ταυτόχρονα σημειώνει ότι πρέπει "κάθε εργοδότης να καταβάλλει υποχρεωτικά εισφορά επαγγελματικού κινδύνου για κάθε εργαζόμενο" και θέτει δεδομένα αναπροσαρμογής του ύψους της εισφοράς, (π.χ. επικινδυνότητα του κλάδου, αριθμό ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών ανά έτος σε κάθε επιχείρηση κλπ.).

Στην αιτιολόγησή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι με την εισφορά ο εργοδότης "θα είναι αναγκασμένος να παίρνει μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, αφού - αν δεν το κάνει - οι δαπάνες για την ασφαλιστική κάλυψη θα του στοιχίζουν - αν όχι πολύ περισσότερο - τουλάχιστον το ίδιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ