Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΕΘΩΝΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ξέρουν και θέλουν να αγωνιστούν

- Ποια τα συμπεράσματα απ' την κινητοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία;

- Τα προβλήματα των υγειονομικών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και κάτω απ' την πίεσή τους οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στις κινητοποιήσεις.

Η τελευταία απεργιακή κινητοποίηση, είχε πολύ μεγάλη απήχηση σε συμμετοχή, μαζικότητα και μαχητικότητα. Ηδη διαφαίνονται κάποια νέα στοιχεία για τη συνειδητοποίηση της οργανωμένης και παρατεταμένης πάλης, της ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, που με ευλάβεια υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τις λογικές της "συναίνεσης" και της υποταγής στις κυβερνητικές πολιτικές της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, που επιδιώκουν επιμελώς οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της"Πρωτοβουλίας" ("Συν"), που λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς αυτής της πολιτικής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μέσα απ' την κινητοποίηση φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν, θέλουν και μπορούν να αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

- Πήγαν όλα καλά;

- Ασφαλώς όχι. Μάλιστα, υπήρξαν, και ανεκδιήγητα φαινόμενα.

- Δηλαδή;

- Στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" της Πάτρας υπήρξαν συνδικαλιστές που τη μέρα της κινητοποίησης πήραν άδεια και προέτρεπαν τους εργαζόμενους να πάρουν γονικές και κανονικές άδειες. Αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να καταδικαστούν εμπράκτως απ' τους εργαζόμενους τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παρατάξεων που στεγάζουν τέτοιους - κατ' όνομα βέβαια - συνδικαλιστές.

- Τι χρειάζεται στις επόμενες κινητοποιήσεις;

- Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών (ΔΕΥ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων περιφρούρησης των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 11 - 14 Μάρτη.

Πρότεινε να γίνει νέα πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών την πρώτη μέρα της απεργίας (11 Μάρτη). Ταυτόχρονα άσκησε για μια ακόμη φορά έντονη κριτική στην τακτική των άλλων παρατάξεων, που προβάλουν εσκεμμένα τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για την καταβολή του επιδόματος των 35.000 δραχμών από 1.8.1996, σαν να είναι λυμένο πρόβλημα, όταν είναι γνωστή η ανακολουθία της κυβέρνησης στις υποσχέσεις της. Τις προτάσεις της ΔΕΥ απέρριψαν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η "Πρωτοβουλία" μήπως και... στενοχωρηθεί η κυβέρνηση.

Την τελευταία εξαετία οι υγειονομικοί έχασαν τουλάχιστον 40% απ' τα εισοδήματά τους.

Για να υπάρξει μια ουσιαστική αναστήλωση των εισοδημάτων χρειάζονται ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Επιπλέον, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, που όλοι αναγνωρίζουν στα λόγια, πρέπει να γίνει μείωση των ορίων συνταξιοδότησης με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ώστε να μη χρειάζεται να εργαστεί μια νοσηλεύτρια 42-45 χρόνια για να βγει στη σύνταξη, να μειωθούν οι ώρες εργασίας, να ληφθούν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια και να καταργηθούν τα αλλότρια καθήκοντα.

- Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας;

Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που προωθείται από την κυβέρνηση καθ' υπόδειξιν των Βρυξελλών.

Μπροστά σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση των τυφλών δυνάμεων της αγοράς χρειάζεται η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αντίστασης και πάλης απ' τους λειτουργούς και τους χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στον εκφυλισμό και την υποταγή (2013-06-29 00:00:00.0)
Σταθερά στην τροχιά της διευθέτησης (2009-03-20 00:00:00.0)
Επίθεση στο σταθερό ωράριο και τους συμβασιούχους (2008-06-07 00:00:00.0)
Αγώνας και όχι υποταγή (1998-04-10 00:00:00.0)
Η δύναμη στα σωματεία (1998-03-19 00:00:00.0)
Συνέδριο χωρίς πρόγραμμα (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ