Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ
Η σφαγή των αθώων

Οπλισμένος άντρας αφαίρεσε τη ζωή από 16 μικρά παιδιά και τη δασκάλα τους

ΝΤΑΝΜΠΛΕΪΝ. -

Τραγικό θάνατο βρήκαν 16 παιδιά, ηλικίας 5 - 6 χρόνων, και μία δασκάλα, όταν οπλισμένος άνδρας εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο της πόλης Ντανμπλέιν, χτες το πρωί και άρχισε να πυροβολεί, ενώ στο τέλος έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Τα 13 από τα 29 παιδιά που βρίσκονταν στο γυμναστήριο του σχολείου και η δασκάλα τους σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ διαπιστώθηκε ο θάνατος και άλλων 3 παιδιών λίγο αργότερα από την τραγική επίθεση, που έχει χαρακτηριστεί σαν "τη σφαγή των αθώων".

Ο οπλοφόρος αναγνωρίστηκε από την Αστυνομία ως τον Τόμας Χάμιλτον, 43 χρόνων, αρκετά γνωστός στην περιοχή και μοναχικός τύπος. Ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης αθλητικού κέντρου για αγόρια.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με τέσσερα πιστόλια και εισέβαλε στο σχολείο από την κεντρική πόρτα λίγο μετά την άφιξη των παιδιών, κατευθύνθηκε αμέσως, προφανώς γνωρίζοντας το χώρο, στο γυμναστήριο, όπου η μικρότερη τάξη έκανε μάθημα.

Τουλάχιστον άλλα 12 παιδιά και ένας ενήλικος τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και ενός 5χρονου αγοριού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα στο στήθος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ο οποίος βρισκόταν στην Αίγυπτο για τη Διάσκεψη εναντίον της τρομοκρατίας δήλωσε συγκλονισμένος και καταδίκασε τη μοιραία αυτή επίθεση.

"Είμαι σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος από αυτό το τραγικό γεγονός. Η καρδιά μου πάει στους γονείς, στις οικογένειες και τους δασκάλους εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει το σοκ και τη θλίψη που προκάλεσε αυτή η παράφρων και ειδεχθής πράξη. Ξεπερνά κάθε όριο της φαντασίας ότι τόσο νέες ζωές μπορεί να τερματίστηκαν τόσο βάναυσα, κατ' αυτόν τον τρόπο", τόνισε.

Το Ντανμπλέιν είναι μια μικρή πόλη βόρεια του Στίρλινγκ με 9.000 κατοίκους. Αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες πόλεις και εργάζονται στο Στίρλινγκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από το Εδιμβούργο.

Περιστατικά αυτού του είδους είναι σπάνια στη Βρετανία. Ωστόσο, το 1987, ο 27χρονος Μάικλ Ράιαν σκόρπισε το θάνατο στους δρόμους της γενέτειράς του, Χάνγκερφορντ, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους πριν να στρέψει το όπλο στον εαυτό του και να αυτοκτονήσει. Επίσης, πριν δύο χρόνια, ένας μασκοφόρος εισβολέας σε σχολείο στο Μίντλεσμπρο, στο Βόρεια Βρετανία, τραυμάτισε με μαχαίρι αρκετά κορίτσια και σκότωσε ένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ