Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μονοπαραταξιακή και η υπογραφή...

Η ΠΑΣΚΕ θα υπογράψει μόνη της τη σύμβαση ντροπής μέσω του προέδρου της ΓΣΕΕ, ενώ μαζί με "ΣΥΝ" και ΔΑΚΕ επιτέθηκε στην ΕΣΑΚ, για... υπονόμευση του θεσμού της ΓΣΕΕ

Μόνη της προχωρά τελικά στην υπογραφή της διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,με όρους σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, η κυβερνητική παράταξη στη ΓΣΕΕ!Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Χ. Πρωτόπαππας,κατά τη συνεδρίαση της χτεσινής ολομέλειας της διοίκησης, "εφεξής" οι συμβάσεις και οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ θα υπογράφονται μόνο από τον πρόεδρο, βάσει μιας ερμηνείας του καταστατικού που έκαναν οι νομικοί σύμβουλοι...

Η επιλογή της ΠΑΣΚΕ συνδυάστηκε με έντονη επίθεση στην ΕΣΑΚ.Στις επιθέσεις αυτού του είδους την ακολούθησαν οι συνδικαλιστές του "ΣΥΝ",αλλά και της ΔΑΚΕ.Πάντως και οι δυο αυτές παρατάξεις, που με τη στάση στήριξαν αυτή την κατάληξη της Σύμβασης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτή σε μια προσπάθεια τυπικής διαφοροποίησης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος δήλωσε χτες ότι "η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί εξαντλεί τα όρια που οι κοινωνικές συνθήκες επιτρέπουν. Περαιτέρω αυξήσεις θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό" (!), επιβεβαιώνοντας έτσι το στίγμα της σύμβασης.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι η διαφωνία της ΕΣΑΚ και η άρνηση να συνυπογράψει τη Σύμβαση έχει να κάνει με το περιεχόμενο της συμφωνίας,που επιφυλάσσει νέες απώλειες και λιτότητα για τους εργαζόμενους και περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο. Σημείωσε επίσης ότι αυτή η κατάληξη ήταν αναμενόμενη και αποτέλεσμα μια τρίχρονης πορείας συναίνεσης των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Ο γενικός γραμματέας αναρωτήθηκε πότε ανακάλυψε το καταστατικό η ΠΑΣΚΕ, που μέχρι πριν μια βδομάδα απαιτούσε να υπογραφεί η σύμβαση από τον γραμματέα ή τον αναπληρωτή του. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η σύμβαση δεν είναι νομικό και καταστατικό θέμα, αλλά πολιτικό και συνδικαλιστικό και δεν μπορεί να αναλαμβάνει μια παράταξη την ευθύνη του.

Μιλώντας για το θέμα της λειτουργίας των θεσμών, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός,αφού σ' αυτό μπορεί να ανήκει όποιος θέλει. Ειδικότερα για τη ΓΣΕΕ είπε ότι δεν είναι "πολιτιστικός σύλλογος", ούτε "προσκοπική οργάνωση", αλλά η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία συγκρούονται οι κεντρικές λογικές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ΕΣΑΚ υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζοντας την ταξική πάλη ενάντια στη λογική της συναίνεσης, που εκφράζεται από όργανα όπως ο ΟΜΕΔ και η ΟΚΕ, ενάντια στη "σύγκλιση" και τη λιτότητα που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης,κάτι που δεν κάνουν οι άλλες τρεις παρατάξεις. Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή της ΕΣΑΚ στο προεδρείο αποτελεί πόλο αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ