Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Τώρα απειλούν με "λουκέτο"!

Να κλείσει, ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ! "Κινδυνεύει με κλείσιμο", δηλώνει ο Ε. Γιαννόπουλος...

Με εσπευσμένες κινήσεις και ενώ τα κυβερνητικά σενάρια κάνουν λόγο πλέον για ενιαιοποίηση των δυο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, και στη συνέχεια ξεπούλημά τους, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της συμφωνίας της ντροπής και τη δρομολόγηση των ομαδικών απολύσεων στον Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ παρεμβαίνει προκλητικά, ζητώντας το κλείσιμο του Ναυπηγείου Ελευσίνας, σενάριο που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας!

"Το Ναυπηγείο Ελευσίνας κινδυνεύει με κλείσιμο",είπε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως συγκροτήθηκε κυβερνητική επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, ζητούσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, να κλείσει, τόσο το Ναυπηγείο Ελευσίνας, όσο και όλες οι προβληματικές. Επίσης, προεξόφλησε ότι το σενάριο του "ενιαίου ναυπηγείου", που - σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Ανάπτυξης - εξετάζεται από την κυβέρνηση, "δε θα είναι βιώσιμο"!

Σκαραμαγκάς: Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από σήμερα

Με την υπογραφή από κάθε εργαζόμενο του Σκαραμαγκά, του ιδιωτικού συμφωνητικού, μπαίνει σε εφαρμογή η συμφωνία της ντροπής και δίνεται το έναυσμα για τις ομαδικές απολύσεις 1.000 εργαζομένων (600 σε πρώτη φάση), τη συρρίκνωση του ναυπηγείου και τη μετατροπή του σε καρνάγιο. Ηδη, από σήμερα - σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ναυπηγείου - αρχίζει το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων.Με βάση, λοιπόν, τους όρους που περιέχει το ιδιωτικό συμφωνητικό, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν μόνο για τη συμμετοχή τους στο επενδυτικό πρόγραμμα 167.000 δραχμές ετησίως, αρχής γενομένης από φέτος. Αυτό αναλύεται σε 8.500 δρχ. το μήνα, 25.000 το Πάσχα και 40.000 τα Χριστούγεννα. Για την εξαγορά των μετοχών (οι δόσεις θα αρχίσουν το 1998), καλούνται να πληρώνουν 219.000 το χρόνο, μέχρι το '99. Μετά, το ποσόν αυξάνεται στις 265.000 δρχ. ετησίως μέχρι το 2003, για να ανέλθει στις 347.000 δρχ. ετησίως μέχρι το 2010.Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο η επιβάρυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, μια και για το υπόλοιπο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 10 δισ. δραχμών, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα είναι εξ ολοκλήρου από δάνεια ή θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.

Προχτές το μεσημέρι, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση των προέδρων του σωματείου και του συνεταιρισμού, με τον γενικό διευθυντή των ναυπηγείων, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου. Η πλειοψηφία έφερε ξαφνικά σαν θέμα το ιδιωτικό συμφωνητικό και πίεζε να παρθεί απόφαση συμφωνίας με τους όρους που περιέχει. Οι σύμβουλοι της "Εργοστασιακής Επιτροπής" αντέδρασαν, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, τόσο των ίδιων, όσο και των εργαζομένων για το περιεχόμενό του, τη στιγμή μάλιστα που θα υπάρχει σοβαρή οικονομική τους επιβάρυνση. Τελικά, το θέμα μεν παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα καλούνται να το υπογράψουν πριν!

Η απειλή "ή μέτοχος ή απολύεσαι" εξακολουθεί να πλανάται πάνω απ' τα κεφάλια όσων εργαζομένων δε θελήσουν να γίνουν μέτοχοι. Είναι χαρακτηριστική εδώ η δήλωση του προέδρου του συνεταιρισμού, Γ. Κοντάκη,στο προχτεσινό συμβούλιο, πως "κι αν υπάρξουν και 40 βίαιες απολύσεις τι θα γίνει;"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ