Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
"Περίεργες" διαπιστεύσεις...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Από τις 3 ως τις 14 του Ιούνη συνέρχεται, στην Κωνσταντινούπολη, η Συνδιάσκεψη Οικισμού (Habitat II) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με θέμα τα αυξανόμενα προβλήματα - κοινωνικά και άλλα - τα οποία δημιουργεί, σε παγκόσμια κλίμακα, η ακατάσχετη συρροή κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κύριος στόχος της θα είναι η "επαρκής στέγη για όλους".

Στην τελική προπαρασκευαστική συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, η οποία διήρκεσε δυο βδομάδες και έληξε στις 16 του Φλεβάρη, πήραν μέρος και 1.200 αντιπρόσωποι από 400 μη κυβερνητικές οργανώσεις (Non - Governmental Organisations - NGOS), μαζί με δημάρχους και αντιπροσώπους τοπικών αρχών.

Την τελευταία μέρα της συνάντησης αυτής, η εκτελεστική επιτροπή των NGOS συγκρότησε επίσημα τη λεγόμενη Διεθνή Ομάδα Διευκόλυνσης, που θα δρα καθ' όλη τη διάρκεια του Φόρουμ των NGOS στην Κωνσταντινούπολη. Κατά της ηγεσίας αυτής ασκήθηκε αυστηρότατη κριτική, με την κατηγορία ότι επιβάλλεται αυταρχικά στην κοινότητα των NGOS.

Με δεδομένη αυτήν την ατμόσφαιρα, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των οργανώσεων, για τις οποίες θα ζητηθούν διαπιστευτήρια για να εκπροσωπηθούν στη Συνδιάσκεψη Οικισμού, και η λεγόμενη "Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης". Ως αιτιολογικό για την ενέργεια αυτή χρησιμοποιήθηκε το ότι το - άσχετο προς τη συνδιάσκεψη - Σώμα, που εδρεύει στην Τουρκία, υπάρχει "για να προστατεύει τα δικαιώματα των Τούρκων στην Ελλάδα".

Καθόλου απίθανο, λοιπόν, να υψωθούν στο χώρο της συνδιάσκεψης και ορισμένες κραυγές για τη δήθεν καταπίεση και τις διώξεις κατά της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Οι παρατυπίες, όμως, δε σταματούν εδώ. Για τη χορήγηση διαπιστευτηρίων προτάθηκαν - με ανάλογο τρόπο - και η "Επιτροπή Θιβέτ" του Καναδά, καθώς και δυο παρόμοιες επιτροπές στις ΗΠΑ: η "Εκστρατεία για τα Δικαιώματα του Θιβέτ" και η "Διεθνής Συμμαχία για την Ταϊβάν", για τις οποίες θα αποφασίσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, που έχει και την κύρια ευθύνη για τα διαπιστευτήρια.

Κατ' αντίθεση, η χορήγηση διαπιστευτηρίων, η οποία είχε ζητηθεί για το "Διεθνές Ιδρυμα Ενέργειας" της Λιβύης και συνδέεται άμεσα με τη Συνδιάσκεψη Οικισμού, απορρίφθηκε εν σπουδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ