Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέες περιπέτειες για τη φυλή των Ογκόνι

ΓΕΝΕΥΗ.-

Περισσότερα από 1.000 μέλη της νιγηριανής φυλής "Ογκόνι" έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο Μπενίν, μετά από φόβους για ενδεχόμενο κύμα επιθέσεων από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Νιγηρίας, δήλωσε χτες στη Γενεύη ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρον Ρέντμοντ.

Ο Ρέντμοντ τόνισε ότι εκατοντάδες μέλη της φυλής των Ογκόνι (στην πλειοψηφία τους επιστήμονες, φοιτητές, νέοι) εγκατέλειψαν τη γη τους το τελευταίο τρίμηνο, διαμαρτυρόμενοι για το νέο κύμα πιέσεων και απειλών, στις οποίες προβαίνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Νιγηριανού δικτάτορα, Σάνι Αμπάτσα, μετά από το γιορτασμό της "Μέρας των Ογκόνι" στις 4 Γενάρη. Σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή για τους Πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός αυτών που αναζητούν άσυλο παραμένει σχετικά μικρός, αλλά είναι ανησυχητικός ο ρυθμός με τον οποίον αυξάνεται.

Πριν από ένα χρόνο, η νιγηριανή χούντα είχε εκτελέσει εννέα αγωνιστές του Κινήματος για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Κεν Σάρο Ουίουα. Το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι, μεταξύ άλλων, μάχεται κατά της πολυεθνικής αγγλοολλανδικής πετρελαϊκής εταιρίας "SHELL", η οποία έχει μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις της γης τους σε διυλιστήρια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ