Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Πρέπει να δουλέψουμε με το λαό

Συνέντευξη με τον Αντρέι Εζέρσκι, πρώτο γραμματέα της λενινιστικής ΚΟΜΣΟΜΟΛ

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (Κομσομόλ), με επικεφαλής τον πρώτο γραμματέα της Οργάνωσης, Αντρέι Εζέρσκι. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον γραμματέα της ΚΝΕ Νίκο Σοφιανό, με πολλά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, στις οποίες έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη σημερινή κατάσταση στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε, επίσης, με το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ. Κατά τη διάρκεια της 7ήμερης επίσκεψής της, η αντιπροσωπεία της Κομσομόλ επισκέφτηκε τις οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Παρά το εντατικό πρόγραμμά τους, καταφέραμε να βρούμε κάποιο χρόνο για την παρακάτω συνέντευξη.

- Ποια είναι η κατάσταση της νεολαίας στις νέες συνθήκες;

- Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η νεολαία γενικά αντιδρά αρκετά χαλαρά, επειδή δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τι την περιμένει με την παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της χώρας. Γι' αυτό, αν αναφερθούμε στην κουλτούρα της νεολαίας, για την ώρα, το κοινωνικό σύστημα της πρώην σοσιαλιστικής κοινωνίας έχει ακόμα βαθιές ρίζες στο σημερινό κράτος και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πού μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον.

Τα "σύγχρονα" προβλήματα

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η νεολαία;

- Μεταξύ των προβλημάτων, που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η νεολαία, είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης επί πληρωμή και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν τη δυσκολία απόκτησης υποτροφιών, πράγμα που παλιότερα, στη σοβιετική εποχή, ήταν εγγυημένο. Η εργαζόμενη νεολαία αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ανεργία, η οποία έχει την τάση να πάρει μαζικό χαρακτήρα μέσα στη νεολαία. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, για την ώρα, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει ακόμα καταστραφεί ολότελα και στη θέση των κρατικών σχολείων εμφανίζονται επίσης ιδιωτικά κολέγια. Ανοίγουν τώρα και πανεπιστήμια, τα οποία δε θεωρούνται ιδιωτικά, αλλά η ουσία είναι ότι η φοίτηση σ' αυτά γίνεται επί πληρωμή. Σε αυτά, το ετήσιο ποσό που πρέπει να καταβληθεί από κάθε ενδιαφερόμενο είναι 1,5 - 3 εκατομμύρια ρούβλια.

- Σχετικά με τη νεολαία που ζει στην επαρχία;

- Ακόμα και κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εξουσίας, η νεολαία στην ύπαιθρο αποτελούσε ένα ολιγάριθμο στρώμα, εκεί διέμεναν βασικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η νεολαία της υπαίθρου, όταν φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία, λόγω των διαφορετικών συνθηκών ζωής, φεύγει από τα χωριά στις πόλεις, για καλύτερη εκπαίδευση, εργασία, αλλά επίσης και πρόσβαση στις εστίες του πολιτισμού, του αθλητισμού κλπ. Σ' ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της νεολαίας, υπάρχει αισθητή διαφορά μ' αυτό που υπήρχε παλιότερα. Υπήρχαν πολλά αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα και ιδρύματα, όπου η πρόσβαση ήταν δωρεάν. Σε κάθε γειτονιά υπήρχαν διάφορα τέτοια κέντρα και μεγάλος αριθμός νέων ασχολούνταν εκεί τα βράδια. Επίσης, στις συνοικίες λειτουργούσαν λέσχες, όμιλοι, βασικά για για παιδιά μέχρι 14 χρονών, όπου μπορούσαν να αθληθούν και να καλλιεργήσουν το επίπεδο μόρφωσής τους. Οι όμιλοι λειτουργούν τώρα επί πληρωμή, ενώ ένα μέρος τους αναγκάζονται να κλείσουν λόγω έλλειψης χρημάτων. Γενικά, λοιπόν, η νεολαία είναι αναγκασμένη να περιορίσει τις δυνατότητές της να επιλέξει τον τρόπο ενασχόλησης, αν και αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό τους νέους άνω των 15 ετών. Για τις μικρότερες ηλικίες, τόσο το κράτος, όσο και τα τοπικά όργανα εξουσίας προσπαθούν να στηρίξουν τα προαναφερόμενα ιδρύματα.

- Πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι αυτή την κατάσταση;

- Δυστυχώς, η αντίδραση της νεολαίας, σχετικά με τις αρνητικές διαδικασίες που συντελούνται στην κοινωνία, δεν έχει συνειδητό χαρακτήρα. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ότι η συμμετοχή της νεολαίας σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχει κάποιο μαζικό χαρακτήρα. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στο φοιτητικό χώρο, όμως τα αιτήματα των φοιτητών είναι μόνο οικονομικά και σχετίζονται με την καθυστέρηση στην καταβολή των υποτροφιών, είτε με την αύξηση των υποτροφιών. Ωστόσο, παίρνουν μέρος σε ορισμένες μεγάλες πολιτικές κινητοποιήσεις στις προεκλογικές περιόδους ή σε σχέση με άλλα γεγονότα. Ομως, τέτοιες περιπτώσεις, να βγει η νεολαία μαζικά στους δρόμους διαμαρτυρόμενη, ακόμα δεν υπάρχουν. Και αυτό επειδή η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και έχουν απομείνει πολλές εγγυήσεις ακόμα από το σοσιαλιστικό σύστημα.

Ιστορία γενεών

- Είστε ο πρώτος γραμματέας της Κομσομόλ. Ποια είναι η σχέση σας με την Κομσομόλ που όλοι γνωρίσαμε;

- Οταν ανασυγκροτούσαμε την Οργάνωσή μας, το κύριο πρόβλημα για μας δεν ήταν σε ποιον θα ανήκει το κεντρικό κτίριο, οι εγκαταστάσεις, η περιουσία της Οργάνωσης, γιατί καταλαβαίναμε καλά ότι σε ένα αστικό κράτος δεν πρόκειται να μας επιστρέψουν αυτή την ιδιοκτησία, ακόμα περισσότερο που Οργάνωσή μας δεν είναι καταγραμμένη. Για μας, σημαντική ήταν η ίδια η ιδέα της Οργάνωσης και το γεγονός ότι ιδρύθηκε για να οικοδομήσει στη χώρα μας τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και γι' αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να προδώσουμε την ιστορία πολλών γενεών του σοβιετικού λαού, των Κομσομόλων, που συνέβαλαν σημαντικά στην οικοδόμηση του σοβιετικού κράτους, στον εμφύλιο πόλεμο, στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και στην ανόρθωση της εθνικής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η Οργάνωση έκανε πολλά για τη νικηφόρα πορεία του σοσιαλισμού στη χώρα μας και μεις δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε ούτε την ιδεολογία ούτε το ένδοξο έργο της. Αντίθετα, καθήκον μας είναι να ανεβάσουμε, ακόμα και σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το κύρος της Οργάνωσης μέσα στη σημερινή νεολαία.

- Ποια η δράση τηςΚομσομόλ σήμερα;

- Σήμερα η Κομσομόλ δεν είναι μια πολυάριθμη οργάνωση, όπως ήταν παλιά. Εχει μόνο 30.000 μέλη σε όλες τις Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, γι' αυτό και η δουλιά μας είναι πολύ δύσκολη, αλλά η Κεντρική Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τη δράση της Οργάνωσής μας, παρόλο που σε κάθε Δημοκρατία υπάρχουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες για την πραγματοποίηση των στόχων. Κι όμως, μπορούμε να αναφέρουμε μερικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε, ακολουθώντας την παράδοση της Κομσομόλ: Διοργάνωση καλοκαιρινών κατασκηνώσεων εργασίας, κατασκηνώσεων στρατιωτικο-αθλητικού χαρακτήρα, όπου γίνεται η εξοικείωση με την εργασία και τον αθλητισμό, όπου, φυσικά, γίνεται και μια ιδεολογική προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς μας δραστηριότητες, την αλληλεγγύη μας με τους αδελφούς λαούς, υποστηρίζουμε καλές σχέσεις με τους Κουβανούς συντρόφους και το 1995 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης με την Κούβα για την υλική και ηθική υποστήριξή της. Εχουμε επίσης σχέσεις με τη νεολαία της ΛΔ Κορέας, επανασυνδεθήκαμε με την ΠΟΔΝ. Επίσης αναφέρουμε με ικανοποίηση ότι οι σύντροφοι της ΚΝΕ παρακολουθούν προσεκτικά τις δραστηριότητες της Οργάνωσής μας και είναι έτοιμοι να συνεργαστούνε στο διεθνή χώρο.

Εκτός από τα μόνιμα καθήκοντα της Κομσομόλ, όπως είναι η ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης, η αποκατάσταση της εξουσίας των εργαζομένων στη χώρα, για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε, άμεσα καθήκοντα είναι, πρώτα απ' όλα, η οργανωτική ανάπτυξη της Οργάνωσής μας, η δημιουργία οργανώσεων στις Δημοκρατίες, που δεν έχουμε ακόμα, όπως στην Κιργισία, στο Ουζμπεκιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στο Αζερμπαϊτζάν, αν και η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη.

Ακολουθώντας τις παραδόσεις μας, πρέπει να ενισχύσουμε τις επαφές μας με το κόμμα, για μια πιο ενεργό συνεργασία, αλλά το κυριότερο καθήκον μας σήμερα είναι η ένταση της δουλιάς στους φοιτητές και τους μαθητές. Διότι, όπως δείχνει η πράξη, οι φοιτητές είναι ένας ευκίνητος χώρος και σήμερα οι αντιλήψεις των ανθρώπων τείνουν προς τ' αριστερά, όλοι θυμούνται σε ποια χώρα ζούσαν και γι' αυτό δημιουργούνται πιο ευνοϊκές δυνατότητες για τη δουλιά μας, κυρίων στο φοιτητικό περιβάλλον. Αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι τα άμεσα καθήκοντά μας.

- Σχετικά με την Οργάνωσή σας στους μαθητικούς και φοιτητικούς χώρους. Επιτρέπεται ή απαγορεύεται η δράση των πολιτικών οργανώσεων;

- Το 1991, φοβούμενη το ξεσηκωμό των εργαζομένων στα εργοστάσια, η "νέα εξουσία" απαγόρευσε τη δράση των πολιτικών οργανώσεων στα εργοστάσια και παράλληλα και των οργανώσεων της Κομσομόλ. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, εδώ επίσης υπάρχει η απαγόρευση από το υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη δράση οργανώσεων στα σχολεία, όχι μόνο της Κομσομόλ, αλλά και των Πιονέρων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν έχουμε μέλη εκεί, όμως για να φτιάξουμε μια οργάνωση στο συγκεκριμένο σχολείο δεν μπορούμε. Γι' αυτό αλλάξαμε λίγο την τακτική μας και αυτά τα μέλη συμμετέχουν στις οργανώσεις των συνοικιών τους.

- Η ΚΝΕ σας κάλεσε στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη. Πώς πήγαν οι συναντήσεις σας και πώς την κρίνετε;

- Ηδη, όταν ετοιμαζόμουν να έρθω εδώ, ήξερα ξεκάθαρα για τη δράση της Οργάνωσής σας και γι' αυτό δεν είχα αμφιβολίες ότι η επίσκεψη θα διεξαγόταν με επιτυχία και γενικά οι μέρες που έμεινα εδώ το αποδεικνύουν. Και αυτό, παίρνοντας υπόψη την πείρα των συντρόφων σας και την οικονομική κατάσταση της Οργάνωσης. Είδα ότι οι σύντροφοί σας είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει σήμερα στη Ρωσία και στη Σοβιετική Ενωση και με την ελπίδα, την ανησυχία, με πόνο και την ίδια στιγμή με σιγουριά παρακολουθούν το κομμουνιστικό μας κίνημα και επιθυμούν τη νίκη μας.

Ομως, και μεις από τη μεριά μας καταλαβαίνουμε ότι μετά τις ανατροπές στη χώρα μας το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια δέχτηκε χτυπήματα και οι άνθρωποι βρέθηκαν μπροστά σε νέα θεωρητικά και πρακτικά ερωτήματα και το καθήκον μας είναι να βγούμε ασπροπρόσωποι στην παγκόσμια κομμουνιστική κοινωνία και να δείξουμε ότι οι δυνάμεις του σοσιαλισμού είναι πολύ σημαντικές, και με την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης και με τη δική μας Οργάνωση, την Κομσομόλ.

Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που παρόλο που βαδίζουμε προς τον καπιταλισμό η Οργάνωσή μας δεν έχει την πείρα τέτοιου πολιτικού αγώνα που έχετε εσείς, η δική σας πείρα, σίγουρα, μας είναι χρήσιμη. Ελπίζουμε ότι δε θα τη χρειαστούμε, όμως για κάθε ενδεχόμενο πρέπει να γνωρίζουμε πώς πρέπει να δουλέψουμε με το λαό στις συνθήκες του σκληρού καπιταλισμού.

ΚΛΩΝΤΙΝ ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαίωμα κι όχι προνόμιο! (2010-06-27 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ΚΟΜΣΟΜΟΛ (2008-01-05 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το «μουσείο σοβιετικής κατοχής» (2007-06-08 00:00:00.0)
Μεγάλη η διεθνής απήχηση (2006-05-04 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος (2001-07-22 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία (1999-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ