Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανοδος της "Δημοσιοϋπαλληλικής" στην ΕΔΟΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-Η καταγραφή της σταθερής ανόδου των ταξικών δυνάμεων και η ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 2ου Συνεδρίου της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), που έληξε την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" διπλασίασε τις δυνάμεις της, εκλέγοντας τέσσερις γενικούς συμβούλους, καταλαμβάνοντας μια έδρα στην Εκτελεστική Επιτροπή με ποσοστό 8,53%. Στη διάρκεια του συνεδρίου, από την πλευρά της ΔΕ, ασκήθηκε αυστηρή κριτική στη μέχρι τώρα στάση της ΕΔΟΘ απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων. Την ευθύνη για την ανενεργό πορεία της ΕΔΟΘ τα τρία τελευταία χρόνια φέρουν - όπως υπογραμμίστηκε - κύρια οι παρατάξεις των ΠΑΣΚ και "Αγωνιστικής Συνεργασίας" ("ΣΥΝ"), που κατέστησαν το Νομαρχιακό Τμήμα Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ σε ένα γραφειοκρατικό και διακοσμητικό όργανο, ανύπαρκτο και αποξενωμένο από τα προβλήματα και τις ανάγκες των 30.000 δημοσίων υπαλλήλων του νομού. Αλλωστε, αυτό έδειξε και η μεγάλη αποχή από τις διαδικασίες για την εκλογή των 388 συνέδρων, που συμμετείχαν στο συνέδριο. Ψήφισαν μόλις οι 17.500!

Αλλωστε και η ίδια η απερχόμενη διοίκηση, σε μια έκρηξη ...αυτοκριτικής, στον απολογισμό δράσης παραδέχεται πως ελάχιστα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αγώνων.

"Το Συνέδριο της ΕΔΟΘ, τονίζει ο Θανάσης Κρουστάλλης εκ μέρους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", ναι μεν κατέγραψε τα μεγάλα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει άλλη δυναμική στην κατεύθυνση της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Εμείς, σαν ΔΕ, καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία στη βάση των προβλημάτων και να αγωνιστούν για ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, η ΠΑΣΚ κατέλαβε την πρώτη θέση με 48,53% των ψήφων και εξέλεξε 26 έδρες στο ΓΣ. Δεύτερη η ΔΑΚΕ με 26,66% και 14 έδρες. Ακολουθεί η "Αγωνιστική Συνεργασία" με 10.93% και 5 έδρες, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" με 8,53% και 4 έδρες και η "Αγωνιστική Ριζοσπαστική Παρέμβαση Αριστερών" με 3,46% και 1 έδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ