Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΥΛΩΝΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το δικαίωμα στη δουλιά περνά μέσα από τον αγώνα

- Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 7 στους 10 μαθητές, ηλικίας 16-20 χρόνων, θεωρούν το "μέσον" ως απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Πώς το σχολιάζετε;

- Φυσικά, μια ολοκληρωμένη αντίληψη των διαθέσεων που αναπτύσσονται στη νέα γενιά δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε ένα γκάλοπ και μάλιστα με την απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Αντανακλά, όμως, το γεγονός ότι όλο και περισσότερο γίνεται φανερό πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εμπνεύσει τη σιγουριά στη νέα γενιά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλιά για όλους. Δείχνει τη χρεοκοπία της πολιτικής της γαλαζοπράσινης διαχείρισης, που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να δώσει ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις, γιατί κινείται στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια για την Ενωμένη Ευρώπη και την αγορά των εκατοντάδων εκατομμυρίων, η πραγματικότητα αμφισβητεί το αυτονόητο δικαίωμα της νεολαίας για δουλιά, με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα και προοπτική. Παρ' όλα αυτά, μέσα από μια σειρά κινητοποιήσεις, που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, φαίνεται όλο και περισσότερο η ανάπτυξη αντιστάσεων και αγωνιστικής διάθεσης για το δικαίωμα στη δουλιά.

- Από πού εκπορεύεται η αντίληψη αυτή των μαθητών και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που την ενισχύουν;

- Η άρχουσα τάξη και τα κόμματα, που, με την πολιτική τους, εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, έχοντας επίγνωση πως μέσα στα σημερινά πλαίσια δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί η ανάγκη για δουλιά στους νέους, προβάλλουν όλο και περισσότερο τον ατομισμό, σαν λύση στο κοινωνικό αδιέξοδο της ανεργίας, που δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους και είναι σύμφυτο με αυτήν. Ολο και περισσότερο, προβάλλεται η αντίληψη ότι για να βρεις δουλιά αρκεί να "μανατζάρεις σωστά" τον εαυτό σου, να αξιοποιήσεις "σωστά" τις γνωριμίες σου, να βρεις μια "άκρη" σε κάποιον βουλευτή κλπ. Ολη αυτή η ιδεολογική επίθεση, που, στην πραγματικότητα, δείχνει την ανικανότητα να λύσουν τα προβλήματα της νεολαίας, δεν εκφράζει την κοινή γνώμη, απεναντίας, προσπαθεί να τη διαμορφώσει. Επιδρά με αυτόν τον τρόπο στη συνείδηση μεγάλων τμημάτων της νέας γενιάς.

- Πώς, όμως, μπορούν οι νέοι σήμερα να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλιά;

- Η ΚΝΕ, το διάστημα αυτό, προχωρεί σε μια καμπάνια, στέλνοντας το μήνυμα ότι "τα όνειρά μας δε χωρούν στις μικρές αγγελίες, σταθερή δουλιά για όλους". Πιστεύουμε ότι η εξασφάλιση δουλιάς, με δικαιώματα και προοπτική, περνά μέσα από το συλλογικό αγώνα, ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων του μααστριχτικού τόξου, που δημιουργούν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.

Η εξασφάλιση δουλιάς με δικαιώματα περνά μέσα από τον αγώνα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση βασικών κλάδων, με μείωση των ωρών εργασίας σε 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών. Με τη μισθωτική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στα πλαίσια ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κριτήριο τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Η διεκδίκηση δουλιάς με δικαιώματα περνά μέσα από τον αγώνα για μια συνολικά άλλη πορεία στον τόπο μας. Την πορεία που διαγράφουν οι θέσεις και η προοπτική του ΚΚΕ.

Μ. Κ.

Μ. Κ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ