Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Φόβος για νέο εμφύλιο

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-

Ανησυχητική ηρεμία διαδέχτηκε τις σκληρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ανταρτικών ομάδων, που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Και ενώ εντείνονται οι φόβοι για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο, οι ΗΠΑ άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για την απομάκρυνση εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών και ξένων διπλωματών, που έχουν βρει καταφύγιο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της αμερικανικής πρεσβείας και του ΟΗΕ.

Από διπλωματικές πηγές και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έγινε γνωστό ότι περίπου 15.000 άμαχοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Μονροβία υπό την προστασία των ανδρών της παναφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης που περιπολούν στους δρόμους. Αργά χτες το μεσημέρι, από ανεξάρτητες πηγές ανακοινώθηκε ότι περίπου 600 πολίτες, από τους οποίους οι 60 αλλοδαποί, κρατούνται ως όμηροι στο στρατόπεδο "Μπάρκλεϊ" της Μονροβίας στα χέρια των μαχητών της φυλής "Κραν", που είναι οπαδοί του πολέμαρχου Ρούσβελτ Τζόνσον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί μεταγωγικά αεροσκάφη στη γειτονική με τη Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, για τη διάσωση των περίπου 450 Αμερικανών που κατοικούν στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα.

Αφορμή για τις νέες συγκρούσεις στάθηκε η απομάκρυνση του Τζόνσον, που ασκούσε καθήκοντα υπουργού Ανάπτυξης, από το κυβερνών εξαμελές συμβούλιο του "Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου" του Τσαρλς Τέιλορ.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε επτά αντίπαλες ανταρτικές παρατάξεις της Λιβερίας διαρκούν τα τελευταία έξι χρόνια και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 150.000 ατόμων και τη μετατροπή του 50% του πληθυσμού των 2.300.000 ατόμων σε άστεγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ